Krem z dyni
Na jesień jednymi z moich ulubionych dań są dania z dyni, a zwłaszcza zupa krem z niej. Poniżej znajdziecie przepis na chyba najlepszy z nich:)
Na 4 porcje:
- 1/2 kg pieczonej dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- gałązka rozmarynu
- 4 łyżki mielonych migdałów (ja zmieliłem płatki migdałowe)
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- pestki dyni
- 6 kromek chleba tostowego
- olej
- odrobina startego parmezanu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz oberwane listki rozmarynu. Dodajemy kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku i obrany.Pomidora kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka w tym samym czasie co przyprawy. Smażymy przez ok. 1-2 minuty, następnie dodajemy wcześniej upieczoną dynię i podgrzewamy. Wlewamy bulion, dodajemy mielone migdały i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut. Ściągamy garnek z ognia i miksujemy ręcznym blenderem, dopóki zupa nie będzie gładka i kremowa. Doprawiamy pieprzem i solą. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na patelni. Zupę podajemy z grzankami, pestkami dyni i posypane startym parmezanem.
Pomysł zaczerpnięty z:
http://www.kwestiasmaku.com
ach szkoda, że mój mąż nie lubi kremu z dyni bo ja chętnie się zajadam ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
mój ulubiony krem i do tego jak wspaniale podany!
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
Usuń