Paella z kurczakiem i warzywami
Paella to hiszpańska potrawa wywodząca się z Walencji. Dziś ta potrawa występuje w wielu odmianach i jest swoistym symbolem kuchni hiszpańskiej. Ja chciałbym Wam przedstawić wersję z kawałkami kurczaka i warzyw.
Składniki ( na ok 4 porcje):
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 piersi z kurczaka
- szczypta szafranu
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- cukinia
- oliwa
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki passaty
- 300 g ryżu (najlepszy będzie arbrio
Przygotowanie:
Przygotowujemy bulion i gotujemy razem z szafranem (musi być gorący przed
dodaniem do paelli). Piersi z kurczaka, kroimy w 1,5
cm kostkę. Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a cukinię w trochę większą
kostkę. Czosnek siekamy na cieniutkie plasterki. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na dużej patelni do paelli o średnicy 26 cm. Dodajemy kurczaka
i obsmażamy go dokładnie z każdej strony (około 5 minut). Dodajemy jeszcze jedną łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory oraz dodajemy szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony
będzie bulion) i smażymy dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy paprykę w proszku, wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodajemy sos
pomidorowy, a po chwili wsypujemy ryż i mieszając smażymy 2 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając od czasu do czasu przez 8 minut, następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy szczelnie patelnię folią aluminiową i
gotujemy przez 6 minut. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem
jeszcze przez 2 minuty. Ściągamy folię i podajemy.
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na:
http://www.kwestiasmaku.com/
0 komentarze: