Paella z kurczakiem i warzywami

11:40 Mr.chef 0 Comments


Paella to hiszpańska potrawa wywodząca się z Walencji. Dziś ta potrawa występuje w wielu odmianach i jest swoistym symbolem kuchni hiszpańskiej. Ja chciałbym Wam przedstawić wersję z kawałkami kurczaka i warzyw. 




Składniki ( na ok 4 porcje):

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • cukinia
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki passaty
  • 300 g ryżu (najlepszy będzie arbrio
Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion i gotujemy razem z szafranem (musi być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi z kurczaka, kroimy w 1,5 cm kostkę. Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek siekamy na cieniutkie plasterki. Pomidora parzymy i  obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na dużej patelni do paelli o średnicy 26 cm. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony (około 5 minut). Dodajemy jeszcze jedną łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory oraz dodajemy szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażymy dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy paprykę w proszku, wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodajemy sos pomidorowy, a po chwili wsypujemy ryż i mieszając smażymy 2 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając od czasu do czasu przez 8 minut, następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy szczelnie patelnię folią aluminiową i gotujemy przez 6 minut. Odstawiamy  z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Ściągamy folię i podajemy.
Smacznego!!! :) 




Przepis podpatrzony na:
http://www.kwestiasmaku.com/

0 komentarze: