Quiche z warzywami
Połączenie kruchego ciasta i warzyw daje wprost przepyszne połączenie na wiosenny obiad.
Składniki:
- 250 g mąki + łyżka do farszu
- 50-60 ml wody
- 125 g masła + 3 łyżki do przygotowania farszu
- 1 żółtko + 2 jajka do farszu
- 3 papryki (najlepiej różne kolory)
- 1 seler naciowy
- 2 średnie cebule
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie ser żółty
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy masło i sól. Wszystko rozdrabniamy nożem i dodajemy żółtko i wodę, następnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie już gotowe zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkujemy na okrąg większy niż nasze naczynie w którym przygotowujemy quiche. Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i przenosimy do naczynia, i dokładnie dociskamy i wyrównujemy. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą (ja używam 4 kokilek też się dobrze sprawdzają). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aby się podpiekło. W międzyczasie zajmujemy się farszem. Warzywa kroimy w paski i podsmażamy na maśle, aż będą szkliste. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka i starty ser żółty (jeśli używamy) oraz wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na nasze ciasto i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Tak przygotowany quiche wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, czekamy chwilę, aż wystygnie i zajadamy.
Smacznego!!! :)
Smacznego!!! :)
0 komentarze: