Quesadilla z batatami

12:51 Mr.chef 1 Comments



Jako że sezon grillowy jest w pełni, a weekend zbliża się wielkimi krokami,  mam do zaproponowania przepyszną bezmięsną alternatywę na danie z grilla.




Na 2 porcję:

  • 1 duży batat
  • 4 tortille
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • oliwa
  • świeża kolendra bądź natka pietruszki
  • 75 g fety
  • 100 g cheddara
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • mała śmietana 18%
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C i pieczemy batata przez ok. 45 min, aż będzie miękki w środku. Gdy batat będzie już gotowy pozostawiamy go do przestygnięcia, następnie wyciągamy miąższ i rozgniatamy widelcem. Grill rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Paprykę, cebulę, czosnek i chilli drobno siekamy. Na grillu stawiamy żeliwną patelnię, z odrobiną oliwy i gdy się rozgrzeje dodajemy na nią paprykę i cebulę i podsmażamy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy chilli i czosnek i podsmażamy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Gotowe warzywa przekładamy do miski  z batatami dodajemy drobno posiekaną kolendrę, pokruszoną fete i dokładnie wszystko mieszamy. Powstały farsz nakładamy na 2 tortille. Posypujemy farsz startym cheddarem i nakrywamy pozostałymi tortillami. Patelnię kładziemy na nowo na grillu. Gdy patelnia się rozgrzeje kładziemy na nią tortillę i przykrywamy i pieczemy quesadille przez ok 5 min, w połowie tego czasu obracamy quesadille na druga stronę. Podajemy ze śmietaną bądź salsą. 
Smacznego!!! :)





1 komentarz:

  1. Mmmm, ale bym teraz batata zjadła! :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń