Zupa z bobem i koperkiem
Witam was po tej dosyć długiej przerwie. Dziś do zaprezentowania Wam mam pyszną zupę z bobem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami w rolach głównych:) Mam nadzieje że posmakuje Wam jak i mi posmakowało ;)
Na 4 porcje:
- Szklanka bobu
- Pół kilo młodych ziemniaków
- Litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 5 gałązek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 150 g śmietany 12%
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- feta
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min. i obieramy. Ziemniaki skrobiemy i kroimy na plasterki (ok. 0,5 cm grubości). W
garnku podgrzać oliwę z masłem, wrzucamy ziemniaki i
obsmażamy przez około 5 minut. Czosnek obieramy i przekrawamy na 4 części i dorzucamy do ziemniaków. Smażymy wszystko razem razem przez następne 2 minuty. Wlewamy gorący bulion warzywny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod
przykryciem przez około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowany bób i gotujemy wszystko przez jeszcze 1 - 2 minuty.
Dodajemy posiekane zioła i odstawiamy z ognia. Śmietanę przekładamy do miseczki, następnie dodajemy po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszamy do dokładnego połączenia się płynów (dodajemy tak około 13 łyżek wywaru), dopiero taką zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą. Podawajemy z pokruszoną fetą.
Przepis podpatrzony na stronie:
http://www.kwestiasmaku.com/
0 komentarze: