Zupa z bobem i koperkiem

17:29 Mr.chef 0 Comments





Witam was po tej dosyć długiej przerwie. Dziś do zaprezentowania Wam mam pyszną zupę z bobem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami w rolach głównych:) Mam nadzieje że posmakuje Wam jak i mi posmakowało ;)





Na 4 porcje:

  • Szklanka bobu
  • Pół kilo młodych ziemniaków
  • Litr bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 5 gałązek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 150 g śmietany 12%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • feta
Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min. i obieramy. Ziemniaki skrobiemy i kroimy na plasterki (ok. 0,5 cm grubości). W garnku podgrzać oliwę z masłem, wrzucamy ziemniaki i obsmażamy przez około 5 minut. Czosnek obieramy i przekrawamy na 4 części i dorzucamy do ziemniaków. Smażymy wszystko razem razem przez następne 2 minuty. Wlewamy gorący bulion warzywny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem przez około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowany bób i gotujemy wszystko przez jeszcze 1 - 2 minuty. Dodajemy posiekane zioła i odstawiamy z ognia. Śmietanę przekładamy do miseczki, następnie dodajemy po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszamy do dokładnego połączenia się płynów (dodajemy tak około 13 łyżek wywaru), dopiero taką zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą. Podawajemy z pokruszoną fetą.





Przepis podpatrzony na stronie:
http://www.kwestiasmaku.com/

0 komentarze: