Quesadilla z batatami
Jako że sezon grillowy jest w pełni, a weekend zbliża się wielkimi krokami, mam do zaproponowania przepyszną bezmięsną alternatywę na danie z grilla.
Na 2 porcję:
- 1 duży batat
- 4 tortille
- 1 mała zielona papryka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
- oliwa
- świeża kolendra bądź natka pietruszki
- 75 g fety
- 100 g cheddara
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- mała śmietana 18%
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C i pieczemy batata przez ok. 45 min, aż będzie miękki w środku. Gdy batat będzie już gotowy pozostawiamy go do przestygnięcia, następnie wyciągamy miąższ i rozgniatamy widelcem. Grill rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Paprykę, cebulę, czosnek i chilli drobno siekamy. Na grillu stawiamy żeliwną patelnię, z odrobiną oliwy i gdy się rozgrzeje dodajemy na nią paprykę i cebulę i podsmażamy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy chilli i czosnek i podsmażamy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Gotowe warzywa przekładamy do miski z batatami dodajemy drobno posiekaną kolendrę, pokruszoną fete i dokładnie wszystko mieszamy. Powstały farsz nakładamy na 2 tortille. Posypujemy farsz startym cheddarem i nakrywamy pozostałymi tortillami. Patelnię kładziemy na nowo na grillu. Gdy patelnia się rozgrzeje kładziemy na nią tortillę i przykrywamy i pieczemy quesadille przez ok 5 min, w połowie tego czasu obracamy quesadille na druga stronę. Podajemy ze śmietaną bądź salsą.
Smacznego!!! :)
Mmmm, ale bym teraz batata zjadła! :D
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/