Pappardelle z pesto i kurczakiem

15:14 Mr.chef 2 Comments


Jako, że jestem prawdziwym fanem wszelkiego rodzaju makaronów, (z resztą to chyba widać po wpisach na blogu) chciałbym przedstawić wam nowy przepis na bardzo smaczny makaron. 





Na 4 porcje:


  • 2 piersi z kurczaka 
  • opakowanie świeżego makaronu pappardelle
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chilli 
  • 8 pomidorków koktajlowych 
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej 
  • parmezan
  • zielone pesto
  • ząbek czosnku
Przygotowanie:

Piersi z kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu, nasionach kopru i listkach rozmarynu. Przykrywamy go folią spożywcza i rozbijamy wałkiem do ciasta na ok. 1,5 cm grubości. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka po ok 3-4 minuty z każdej strony. Podczas smażenia dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz rozgnieciony czosnek. Gdy woda na makaron zacznie się gotować wrzucamy fasolkę szparagową.  Po ok. 4 minutach dodajemy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki kroimy na pół i dorzucamy do kurczaka i potrząsamy patelnią. Makaron z fasolką odcedzamy i  wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pomidorki z patelni oraz pesto i wszystko dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy na paski. Wykładamy makaron na talerze dodajemy kurczaka i posypujemy wszystko parmezanem.
Smacznego!!! :)




2 komentarze:

  1. Danie wygląda tak, że slinka sama leci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

      Usuń