Pappardelle z pesto i kurczakiem
Jako, że jestem prawdziwym fanem wszelkiego rodzaju makaronów, (z resztą to chyba widać po wpisach na blogu) chciałbym przedstawić wam nowy przepis na bardzo smaczny makaron.
Na 4 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- opakowanie świeżego makaronu pappardelle
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryczka chilli
- 8 pomidorków koktajlowych
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- parmezan
- zielone pesto
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu, nasionach kopru i listkach rozmarynu. Przykrywamy go folią spożywcza i rozbijamy wałkiem do ciasta na ok. 1,5 cm grubości. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka po ok 3-4 minuty z każdej strony. Podczas smażenia dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz rozgnieciony czosnek. Gdy woda na makaron zacznie się gotować wrzucamy fasolkę szparagową. Po ok. 4 minutach dodajemy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki kroimy na pół i dorzucamy do kurczaka i potrząsamy patelnią. Makaron z fasolką odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pomidorki z patelni oraz pesto i wszystko dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy na paski. Wykładamy makaron na talerze dodajemy kurczaka i posypujemy wszystko parmezanem.
Smacznego!!! :)
Danie wygląda tak, że slinka sama leci ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
Usuń