Chili con carne

13:54 Mr.chef 2 Comments



W tym przedświątecznym zamieszaniu warto na chwile przysiąść i rozmarzyć się o ciepłych wakacjach przed talerzem pełnym rozgrzewającego meksykańskiego specjału ;)




Na 4 porcję:
  • 100 g boczku
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • oliwa 
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 100 ml kawy
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli 
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 duża czerwona papryka
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy czosnek i podsmażamy chwilę. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie przekładamy go do garnka. Na wytopionym z boczku tłuszczu przesmażamy mięso mielone (gdy tłuszczu będzie mało dodajemy oliwy).  Podsmażoną wołowinę dodajemy do garnka i mieszamy wszystko dokładnie.doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dolewamy bulion i kawę. Zagotowujemy. na garnek kładziemy pokrywkę lekko i zostawiamy ją lekko uchyloną. Całość dusimy około 50 min. Następnie dodajemy pomidory i czekoladę, dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Paprykę pokrojoną w kostkę dodajemy do garnka razem z kukurydzą i czerwoną fasolką. Na garnek kładziemy pokrywkę i gotujemy przez następną godzinę mieszając od czasu do czasu.  Podajemy z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!! :)




Przepis podpatrzony na:
http://www.kwestiasmaku.com

2 komentarze: