Chili con carne
W tym przedświątecznym zamieszaniu warto na chwile przysiąść i rozmarzyć się o ciepłych wakacjach przed talerzem pełnym rozgrzewającego meksykańskiego specjału ;)
Na 4 porcję:
- 100 g boczku
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- oliwa
- 2 średnie czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 200 ml bulionu wołowego
- 100 ml kawy
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- puszka krojonych pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 duża czerwona papryka
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy czosnek i podsmażamy chwilę. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie przekładamy go do garnka. Na wytopionym z boczku tłuszczu przesmażamy mięso mielone (gdy tłuszczu będzie mało dodajemy oliwy). Podsmażoną wołowinę dodajemy do garnka i mieszamy wszystko dokładnie.doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dolewamy bulion i kawę. Zagotowujemy. na garnek kładziemy pokrywkę lekko i zostawiamy ją lekko uchyloną. Całość dusimy około 50 min. Następnie dodajemy pomidory i czekoladę, dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Paprykę pokrojoną w kostkę dodajemy do garnka razem z kukurydzą i czerwoną fasolką. Na garnek kładziemy pokrywkę i gotujemy przez następną godzinę mieszając od czasu do czasu. Podajemy z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!! :)
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na:
http://www.kwestiasmaku.com
Jadłbym :)
OdpowiedzUsuńto nic, tylko zrobić :)
Usuń