Tagliatelle z cukinii z sosem serowym z kotlecikami z cukinii
Sezon na cukinie już minął ale warzywo to na szczęście jest dostępne przez cały rok:)
Na 2 porcje:
- 3 średnie młode cukinie
- 180 g śmietany 18%
- 100 g sera dor blue
- olej
- pół szklanki startego parmezanu
- szklanka bułki tartej
- jajko
- sól i pieprz
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Cukinie myjemy. Jedną cukinie kroimy na plasterki ok. 1,5 cm grubości, 2 pozostałe cukinie kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie każdy pasek przecinamy na 3 części. Śmietanę przekładamy do rondla i dodajemy pokrojony w małe kostki ser i stawiamy na małym ogniu podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się sera. W misce mieszamy parmezan i bułkę tartą, a na talerzu roztrzepujemy jajko z solą, pieprzem i mlekiem. Plastry cukinii obtaczamy w jajku a następnie w panierce z bułki tartej i parmezanu. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cukinie do miękkości ok. 5 min z każdej strony. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucamy nasze tagliatelle i blanszujemy przez ok. 2 minuty. Przekładamy wszystko na talerz i polewamy sosem.
Smacznego!!! :)
zjadłabym coś takiego ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)