Tagliatelle z cukinii z sosem serowym z kotlecikami z cukinii

16:42 Mr.chef 1 Comments


Sezon na cukinie już minął ale warzywo to na szczęście jest dostępne przez cały rok:) 




Na 2 porcje:
  • 3 średnie młode cukinie
  • 180 g śmietany 18%
  • 100 g sera dor blue
  • olej 
  • pół szklanki startego parmezanu 
  • szklanka bułki tartej 
  • jajko 
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:

Cukinie myjemy. Jedną cukinie kroimy na plasterki ok. 1,5 cm grubości, 2 pozostałe cukinie kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie każdy pasek przecinamy na 3 części. Śmietanę przekładamy do rondla i dodajemy pokrojony w małe kostki ser i stawiamy na małym ogniu podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się sera. W misce mieszamy parmezan i bułkę tartą, a na talerzu roztrzepujemy jajko z solą, pieprzem i mlekiem. Plastry cukinii obtaczamy w jajku a następnie w panierce z bułki tartej i parmezanu. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cukinie do miękkości ok. 5 min z każdej strony. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucamy nasze tagliatelle i blanszujemy przez ok. 2 minuty. Przekładamy wszystko na talerz i polewamy sosem. 
Smacznego!!! :)




1 komentarz:

  1. zjadłabym coś takiego ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń