Penne z kremowym sosem z dyni, szynką szwarcwaldzką i ricottą
Witajcie, dziś mamy 25 października, czyli Światowy Dzień Makaronu, stąd też przepis na pyszny jesienny makaron :)
Na 2 porcje:
- ok. 300 g dyni
- 2 łyżki masła
- cebula
- oliwa
- 3/4 szklanki mleka
- 200 g penne
- ricotta
- 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dynię obieramy, usuwamy pestki a resztę kroimy w kostkę. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę, i dodajemy masło. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
Smażymy ją na małym ogniu przez ok. 5 minut będzie
szklista. Dodajemy dynię i doprawiamy ją solą oraz gałką muszkatołową. Następnie dolewamy stopniowo mleko do garnka gotujemy przez ok. 15 - 20
minut, aż dynia będzie bardzo miękka, nie zapominamy aby co chwilę mieszać. W drugim garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Przed odcedzeniem odstawiamy szklankę wody z gotowania makaronu (w razie sos nam wyszedł zbyt gęsty). Na patelni podsmażamy szynkę i odstawiamy na bok. Dynię miksujemy blenderem dopóki nie powstanie gładki kremowy sos (jeśli uważamy że jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu) doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy ricottę, posypujemy skruszoną szynką szwarcwaldzką i
opcjonalnie tartym parmezanem.
0 komentarze: