Penne z kremowym sosem z dyni, szynką szwarcwaldzką i ricottą

16:41 Mr.chef 0 Comments



Witajcie, dziś mamy 25 października, czyli Światowy Dzień Makaronu, stąd też przepis na pyszny jesienny makaron :) 



Na 2 porcje:

  • ok. 300 g dyni
  • 2 łyżki masła 
  • cebula
  • oliwa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g penne
  • ricotta
  • 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki a resztę kroimy w kostkę. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę, i dodajemy masło. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Smażymy ją na małym ogniu przez ok. 5 minut będzie szklista. Dodajemy dynię i doprawiamy ją solą oraz gałką muszkatołową. Następnie dolewamy stopniowo mleko do garnka gotujemy przez ok. 15 - 20 minut, aż dynia będzie bardzo miękka, nie zapominamy aby co chwilę mieszać. W drugim garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Przed odcedzeniem odstawiamy szklankę wody z gotowania makaronu (w razie sos nam wyszedł zbyt gęsty). Na  patelni podsmażamy  szynkę i odstawiamy na bok. Dynię miksujemy blenderem dopóki nie powstanie gładki kremowy sos (jeśli uważamy że jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu) doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy do sosu  i mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy ricottę, posypujemy skruszoną szynką szwarcwaldzką i opcjonalnie tartym parmezanem. 


0 komentarze: