Odsmażane ziemniaki z patelni

14:31 Mr.chef 0 Comments


Odsmażane ziemniaki zawsze są super, a w wersji z chorizo, warzywami i jajkiem są wręcz obłędne. Gdy do obiadu będziecie piec ziemniaki upieczcie ich specjalnie za dużo aby móc na następny dzień (a może jeszcze w ten sam) przygotować właśnie to danie:) 




Na 4 porcje: 
  • 4 duże ziemniaki (wcześniej upieczone w piekarniku)
  • 100 g. chorizo 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 czerwona papryka
  • 8-10 małych pieczarek
  • ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • olej
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w dużą (2,5 cm) kostkę. Chorizo kroimy w grubsze plastry,  czosnek dokładnie siekamy. Pieczarki roimy w ćwiartki, a cebulę w duża kostkę. Na gazie kładziemy patelnię. Gdy się rozgrzeje wrzucamy chorizo i podsmażamy przez ok. 5 min, aż się przyrumieni, po tym czasie przekładamy chorizo na talerz zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Dolewamy jeszcze oleju i wrzucamy ziemniaki podsmażamy następne 5 min, przesuwamy ziemniaki na 1 stronę patelni, a na drugą dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę pieczarki i czosnek oraz posiekane igiełki rozmarynu. Smażymy wszystko przez ok 15 min (nie mieszamy warzyw z ziemniakami). Gdy ziemniaki się przyrumienią, warzywa zmiękną, a cały płyn z pod warzyw odparuje mieszamy warzywa z ziemniakami i dodajemy wcześniej podsmażone chorizo i podsmażamy jeszcze przez parę minut oraz doprawiamy wszystko według uznania. Jeśli mamy na tyle miejsca przesuwamy całość na 1 stronę patelni i dolewamy odrobinę oleju i wbijamy jajka. Gdy jajka będą już gotowe możemy śmiało zasiadać do stołu.
Smacznego!!! :) 




Przepis zaczerpnięty z książki:
Szalony Grill

0 komentarze: