Odsmażane ziemniaki z patelni
Odsmażane ziemniaki zawsze są super, a w wersji z chorizo, warzywami i jajkiem są wręcz obłędne. Gdy do obiadu będziecie piec ziemniaki upieczcie ich specjalnie za dużo aby móc na następny dzień (a może jeszcze w ten sam) przygotować właśnie to danie:)
Na 4 porcje:
- 4 duże ziemniaki (wcześniej upieczone w piekarniku)
- 100 g. chorizo
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 8-10 małych pieczarek
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- olej
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w dużą (2,5 cm) kostkę. Chorizo kroimy w grubsze plastry, czosnek dokładnie siekamy. Pieczarki roimy w ćwiartki, a cebulę w duża kostkę. Na gazie kładziemy patelnię. Gdy się rozgrzeje wrzucamy chorizo i podsmażamy przez ok. 5 min, aż się przyrumieni, po tym czasie przekładamy chorizo na talerz zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Dolewamy jeszcze oleju i wrzucamy ziemniaki podsmażamy następne 5 min, przesuwamy ziemniaki na 1 stronę patelni, a na drugą dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę pieczarki i czosnek oraz posiekane igiełki rozmarynu. Smażymy wszystko przez ok 15 min (nie mieszamy warzyw z ziemniakami). Gdy ziemniaki się przyrumienią, warzywa zmiękną, a cały płyn z pod warzyw odparuje mieszamy warzywa z ziemniakami i dodajemy wcześniej podsmażone chorizo i podsmażamy jeszcze przez parę minut oraz doprawiamy wszystko według uznania. Jeśli mamy na tyle miejsca przesuwamy całość na 1 stronę patelni i dolewamy odrobinę oleju i wbijamy jajka. Gdy jajka będą już gotowe możemy śmiało zasiadać do stołu.
Smacznego!!! :)
Przepis zaczerpnięty z książki:
Szalony Grill
0 komentarze: