Penne w sosie z bobu i śmietany

10:57 Mr.chef 0 Comments


Jeśli zostało Wam trochę bobu i nie wiecie co z nim zrobić poniżej znajdziecie przepis na przepyszny sos do makaronu właśnie z bobem w roli głównej Zapraszam ;)




Na 2 porcje:

  • szklanka bobu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 300 g. penne
  • szklanka bulionu drobiowego bądź warzywnego
  • sól i pieprz
  • parmezan
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, czekamy aż ostygnie i obieramy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odkładamy 1/4 szklanki bobu, resztę przekładamy do wysokiego garnka i miksujemy blenderem na gładką pastę dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Gdy sos będzie za gęsty dodajemy stopniowo bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podgrzewamy przez ok. 5 min, a następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Kiedy makaron będzie gotowy odcedzamy go i przekładamy do sosu i mieszamy dokładnie. Następnie posypujemy makaron pozostawionym wcześniej bobem i tartym parmezanem.
Smacznego!!! :)




0 komentarze: