Kurczak parmigiana
Kurczak ma to do siebie, że jest przepyszny w każdej odsłonie. Dziś przedstawię Wam wersję z dodatkiem parmezanu, który wspaniale współgra z samym kurczakiem jak i z mozzarellą i pomidorami:)
Na 2 porcje:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 10 młodych ziemniaków
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki parmezanu
- pomidor
- mała czerwona cebula
- 50 g. tartej mozzarelli
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Ziemniaki dokładnie czyścimy i dajemy do miski dodajemy oliwę, posiekany rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem obtaczamy dokładnie ziemniaki, przekładamy do naczynia żaroodpornego bądź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Ziemniaki pieczemy do miękkości (u mnie jakieś 45 min). Kurczaka przecinamy na 2 plastry i delikatnie rozbijamy. Filety doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy i smarujemy nim mięso. parmezan mieszamy z parmezanem i w takiej panierce obtaczamy nasze filety. Kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min, w połowie tego czasu obracamy je aby panierka się z obu stron ze złociła. Pomidora obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę również siekamy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z pomidorem. Po 15-20 min wyciągamy kotleciki z piekarnika i układamy na nich naszą salsę pomidorowo-cebulową i posypujemy wszystko startym parmezanem. Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla, wkładamy kurczaka i pieczemy jeszcze przez ok. 5 min. Ziemniaki i kurczaka rozkładamy na talerze i podajemy.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: