Kurczak parmigiana

13:39 Mr.chef 0 Comments


Kurczak ma to do siebie, że jest przepyszny w każdej odsłonie. Dziś przedstawię Wam wersję z dodatkiem parmezanu, który wspaniale współgra z samym kurczakiem jak i z mozzarellą i pomidorami:)





Na 2 porcje:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 10 młodych ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • pomidor
  • mała czerwona cebula
  • 50 g. tartej mozzarelli
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Ziemniaki dokładnie czyścimy i dajemy do miski dodajemy oliwę, posiekany rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem obtaczamy dokładnie ziemniaki, przekładamy do naczynia żaroodpornego bądź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Ziemniaki pieczemy do miękkości (u mnie jakieś 45 min). Kurczaka przecinamy na 2 plastry i delikatnie rozbijamy. Filety doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy i smarujemy nim mięso. parmezan mieszamy z parmezanem i w takiej panierce obtaczamy nasze filety. Kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min, w połowie tego czasu obracamy je aby panierka się z obu stron ze złociła. Pomidora obieramy ze skórki  i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę również siekamy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z pomidorem. Po 15-20 min wyciągamy kotleciki z piekarnika i układamy na nich naszą salsę pomidorowo-cebulową i posypujemy wszystko startym parmezanem. Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla, wkładamy kurczaka i pieczemy jeszcze przez ok. 5 min.  Ziemniaki i kurczaka rozkładamy na talerze i podajemy.
Smacznego!!! :)



0 komentarze: