Wieprzowina pięć smaków
Idealnie danie dla smakoszy kuchni chińskiej. Wspaniałe połączenie soczystej wołowiny z warzywami tworzy wyjątkową kompozycję, która zasmakuje każdemu :)
Na 2 porcje:
- 200 g schabu
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1,5 cm imbiru
- nieduża papryczka chilli
- ząbek czosnku
- czerwonej papryki
- 1 dymka
- 100 ml wody
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- łyżka sosu sojowego
- ryż
- olej
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schab kroimy w paski i posypujemy go solą i połową przyprawy pięć smaków. Wodę łączymy z mąką, sosem sojowym, octem oraz resztą przyprawy pięć smaków. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze mięso i smażymy przez ok. 5 min. Po tym czasie przekładamy mięso na talerz. Paprykę kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy, imbir trzemy na tarce a chilli pozbawiamy pestek i tniemy na drobne kawałki. Na patelnie dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy czosnek imbir i chilli, podsmażamy przez niecałą minutę. Następnie dodajemy paprykę i dymkę grubo pokrojoną i podsmażamy wszystko ok. 3 min. Po tym czasie dodajemy mięso i wlewamy sos trzymamy na ogniu dopóki sos nie zgęstnieje. Podajemy z uprzednio ugotowanym ryżem.
Smacznego!!! :)
Smacznego!!! :)
0 komentarze: