Wieprzowina pięć smaków

10:28 Mr.chef 0 Comments


Idealnie danie dla smakoszy kuchni chińskiej. Wspaniałe połączenie soczystej wołowiny z warzywami tworzy wyjątkową kompozycję, która zasmakuje każdemu :)





Na 2 porcje:

  • 200 g schabu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 1,5 cm imbiru
  • nieduża papryczka chilli
  • ząbek czosnku
  • czerwonej papryki
  • 1 dymka
  • 100 ml wody
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • łyżka sosu sojowego
  • ryż
  • olej

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schab kroimy w paski i posypujemy go solą i połową przyprawy pięć smaków. Wodę łączymy z mąką, sosem sojowym, octem oraz resztą przyprawy pięć smaków. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze mięso i smażymy przez ok. 5 min. Po tym czasie przekładamy mięso na talerz. Paprykę kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy, imbir trzemy na tarce a chilli pozbawiamy pestek i tniemy na drobne kawałki. Na patelnie dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy czosnek imbir i chilli, podsmażamy przez niecałą minutę. Następnie dodajemy paprykę i dymkę grubo pokrojoną i podsmażamy wszystko ok. 3 min. Po tym czasie dodajemy mięso i wlewamy sos trzymamy na ogniu dopóki sos nie zgęstnieje. Podajemy z uprzednio ugotowanym ryżem.
Smacznego!!! :)



0 komentarze: