Ultimate Chicken Cheeseburger
Witam Was wszystkich po Wielkanocnej przerwie. Jak to na czwartek przystało zapraszam was na nowego burgera. Tym razem mam Wam do zaprezentowania coś dla fanów sera zresztą zobaczcie sami.
Na 2 porcję:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 bułki
- ok. 300 g. sera żółtego w jednym kawałku (ja użyłem goudy)
- 10 listków bazylii
- 1 cebula
- sos hamburgerowy
- 3 jajka
- szklanka mąki
- szklanka bułki tartej
- pół łyżeczki cukru
- 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka masła
- olej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy na 180 °C blachę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej kawałki szynki, przykrywamy ją drugą warstwą folii aluminiowej i dociskamy naczyniem żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na ok.10-15 min po tym czasie zdejmujemy naczynie i górną warstwę folii i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim cebulę pod koniec dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Ser kroimy na 2 plastry. Przygotowujemy 3 głębokie talerze w jednym roztrzepujemy jajka na drugi wysypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Plastry sera moczymy w jajku i obtaczamy w mące, powtarzamy czynność jeszcze 2 razy (panierka powinna być dosyć wytrzymała żeby nasz ser nie rozlał się na patelni) obtaczamy jeszcze raz w jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasz ser, aż panierka się ładnie ze złoci. Pierś z kurczaka przekrawamy na pół i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość ok 1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Bułki przekrawamy i smarujemy oliwą i podpiekamy na patelni grillowej. Dolną i górną część bułki polewamy sosem hamburgerowym. Na dolną część nakładamy cebuli na to kładziemy grillowanego kurczaka, następnie dajemy nasz panierowany ser, na to układamy liście bazylii i nakrywamy górną częścią bułki. Podajemy z wcześniej przygotowanymi czipsami z szynki.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: