Soczyste pulpety w musztardowym sosie z ryżem

10:51 Mr.chef 0 Comments




Dzisiaj mam coś idealnego na szybki i niedrogi obiad. Ryż w tym przepisie równie dobrze możecie zastąpić puree ziemniaczanym, będzie smakowało równie pysznie.




Na 2 porcje: 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • jajko
  • 1 bułka (kajzerka)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki maki
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • cebula dymka bądź szczypiorek
  • olej
  • sól i pieprz 
  • 2 woreczki ryżu albo 1 szklanka sypkiego ryżu
  • mleko
Przygotowanie:


Bułkę namaczamy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, zmiażdżony czosnek, jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Następnie formujemy niewielkie  kule (u mnie wielkości kurzego jajka). Na talerz wysypujemy 2 łyżki mąki i obtaczamy w niej nasze kule i wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy pulpety dokładnie z każdej strony na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pulpety , gotujemy ok. 15 minut. Śmietanę dokładnie łączymy z 1 łyżką  mąki i musztardą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy kilka łyżek wrzącego bulionu, następnie zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze całość ok. 5 minut. Przed podaniem, posypujemy danie dymką lub szczypiorkiem.
Smacznego!!!



  
Przepis podpatrzony na:
http://www.mniammniam.com/

0 komentarze: