Soczyste pulpety w musztardowym sosie z ryżem
Dzisiaj mam coś idealnego na szybki i niedrogi obiad. Ryż w tym przepisie równie dobrze możecie zastąpić puree ziemniaczanym, będzie smakowało równie pysznie.
Na 2 porcje:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- jajko
- 1 bułka (kajzerka)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki maki
- 0,5 l bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- cebula dymka bądź szczypiorek
- olej
- sól i pieprz
- 2 woreczki ryżu albo 1 szklanka sypkiego ryżu
- mleko
Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, zmiażdżony czosnek, jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kule (u mnie wielkości kurzego jajka). Na talerz wysypujemy 2 łyżki mąki i obtaczamy w niej nasze kule i wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy pulpety dokładnie z każdej strony na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pulpety , gotujemy ok. 15 minut. Śmietanę dokładnie łączymy z 1 łyżką mąki i musztardą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy kilka łyżek wrzącego bulionu, następnie zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze całość ok. 5 minut. Przed podaniem, posypujemy danie dymką lub szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Przepis podpatrzony na:
http://www.mniammniam.com/
0 komentarze: