Italiano Burger
Bardzo ciekawa kompozycja włoskich smaków w postaci burgera- chyba jeden z najlepszych :)
Na 2 porcję
- 300 g wołowego mięsa mielonego
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kula mozzarelli
- rukola
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 10 czarnych oliwek
- ok. 10 g startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 ciabatty
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 10 listków bazylii
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki majonezu
- łyżka masła
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Do miski wkładamy mięso dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki, cebule z czosnkiem, parmezan, jajko i bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy 2 burgery. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pod pomidorów smażymy z obu stron aż będą gotowe (u mnie na średnim ogniu ok.5-6 min z każdej strony). Ciabatty przekrawamy na pól i podgrzewamy w piekarniku. Mozzarellę kroimy plasterki. 2 łyżki majonezu mieszamy z bazylią, przyprawiamy solą i pieprzem. Dolną część bułki smarujemy majonezem (tym bez bazylii), układamy mięso, mozzarellę, majonez i rukolę oraz przykrywamy drugą częścią bułki.
0 komentarze: