Italiano Burger

11:01 Mr.chef 0 Comments






















Bardzo ciekawa kompozycja włoskich smaków w postaci burgera- chyba jeden z najlepszych :)




Na 2 porcję


  • 300 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kula mozzarelli 
  • rukola 
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 10 czarnych oliwek
  • ok. 10 g startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 ciabatty
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 10 listków bazylii
  • jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka masła
Przygotowanie:


Czosnek i cebulę drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Do miski wkładamy mięso dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki, cebule z czosnkiem, parmezan, jajko i bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy 2 burgery. Na patelni rozgrzewamy 2-3  łyżki oleju z pod pomidorów smażymy z obu stron aż będą gotowe (u mnie na średnim ogniu ok.5-6 min z każdej strony). Ciabatty przekrawamy na pól i  podgrzewamy w piekarniku. Mozzarellę kroimy plasterki. 2 łyżki majonezu mieszamy z bazylią, przyprawiamy solą i pieprzem. Dolną część bułki smarujemy majonezem (tym bez bazylii), układamy mięso, mozzarellę, majonez i rukolę oraz przykrywamy drugą częścią bułki.
Smacznego!!!




0 komentarze: