Pyszne pancakes z truskawkami i śmietaną
Będąc ostatnio na targu zauważyłem, że pojawiły się już truskawki. Nie mogłem się oprzeć i kupiłem trochę i oto co z nimi przyrządziłem.
Na ok. 16 pancakes:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki cukru + 1 łyżka cukru do śmietany (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła + do smażenia
- 160 g śmietany 18%
- ok. 250 g świeżych truskawek
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Białko jajka oddzielamy od żółtka. Masło rozpuszczamy i trzymamy cieple. Suche składniki mieszamy w misce. Maślankę mieszamy z mlekiem w osobnym naczyniu,
dodajemy białka i mieszamy wszystko. Żółtka wlewamy do malej miseczki i
stopniowo, ciągle mieszając wlewamy ciepłe masło, wlewamy ją do mieszanki mleka z maślanką, dobrze mieszamy. Całość wlewamy od razu do suchych składników i mieszamy tylko
do momentu, aż składniki się połączą. Układamy placuszki na
rozgrzanym maśle i
smażymy 2-3 minuty na pierwszej stronie, następnie przewracamy i smażymy 1-2 minuty
na drugiej. Truskawki pozbawiamy szypułek i przecinamy na pół, śmietanę łączymy z cukrem. Na talerzu układamy pancakes "obsypujemy" truskawkami i polewamy śmietaną. Wszystko posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!! :)
Pyszna propozycja ;)
OdpowiedzUsuń