Polish burger
Witam Was dziś chce wam zaprezentować burgera w typowo polskich smakach. Znajdziecie tu ogórki kiszone, cebulę, placki ziemniaczane jak i szczyptę majeranku. Zapraszam do spróbowania:)
Na 2 burgery:
- 2 bułki
- 2 ogórki kiszone
- 4 średnie ziemniaki
- 2 cebule (1 duża, 1 mała)
- 4 plasterki boczku
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- 300 g mięsa mielonego
- 4 plastry sera (ja użyłem goudy)
- masło czosnkowe
- musztarda chrzanowa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 kostki smalcu
- 1 jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Zaczynamy od placków ziemniaczanych. Do miski trzemy obrane ziemniaki i połowę mniejszej cebuli doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy mąkę ( jeśli będzie jeszcze za rzadkie dosypujemy mąki). Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy placki ziemniaczane (mi wyszło ok. 7 a potrzebujemy tylko 2). Do drugiej miski wrzucamy mięso, drobno pokrojoną połówkę mniejszej cebuli, wbijamy jajko, doprawiamy majerankiem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej i dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy wszystko dokładnie i formujemy burgery. Dużą cebulę kroimy w grubsze plastry (w sumie musza być 4). Rozgrzewamy patelnie grillową i kładziemy na niej burgery i cebulę. Obsmażamy wszystko (mięso ok. 4-5 min. z każdej strony, a cebulę, aż zmięknie). Pod koniec smażenia mięsa kładziemy na nie po 2 plasterki sera aby się nam ładnie rozpuścił. Kiedy ściągniemy już burgery z patelni, podsmażamy na niej boczek do ze złocenia. Bułki przekrawamy na pół smarujemy każdą połówkę oliwa i opiekamy delikatnie na patelni grillowej. Ogórki kroimy w plasterki. Dolną część bułki smarujemy masłem czosnkowym, a górną obficie musztardą. Na dolną połowę układamy kolejno: placka ziemniaczanego, 2 plastry cebuli, burgera z serem, plastry ogórka, boczek, i nakrywamy wszystko górna częścią bułki.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: