Polish burger

14:56 Mr.chef 0 Comments



















Witam Was dziś chce wam zaprezentować burgera w typowo polskich smakach. Znajdziecie tu ogórki kiszone, cebulę, placki ziemniaczane jak i szczyptę majeranku. Zapraszam do spróbowania:)




Na 2 burgery:

  • 2 bułki 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 cebule (1 duża, 1 mała)
  • 4 plasterki boczku
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • 300 g mięsa mielonego
  • 4 plastry sera (ja użyłem goudy)
  • masło czosnkowe
  • musztarda chrzanowa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 kostki smalcu
  • 1 jajko
  • bułka tarta
Przygotowanie:

Zaczynamy od placków ziemniaczanych. Do miski trzemy obrane ziemniaki i połowę mniejszej cebuli doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy mąkę ( jeśli będzie jeszcze za rzadkie dosypujemy mąki). Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy placki ziemniaczane (mi wyszło ok. 7 a potrzebujemy tylko 2). Do drugiej miski wrzucamy mięso, drobno pokrojoną połówkę mniejszej cebuli, wbijamy jajko, doprawiamy majerankiem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej i dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy wszystko dokładnie i formujemy burgery.  Dużą cebulę kroimy w grubsze plastry (w sumie musza być 4). Rozgrzewamy patelnie grillową i kładziemy na niej burgery i cebulę. Obsmażamy wszystko (mięso ok. 4-5 min. z każdej strony, a cebulę, aż zmięknie). Pod koniec smażenia mięsa kładziemy na nie po 2 plasterki sera aby się nam ładnie rozpuścił. Kiedy ściągniemy już burgery z patelni, podsmażamy na niej boczek do ze złocenia. Bułki przekrawamy na pół smarujemy każdą połówkę oliwa i opiekamy delikatnie na patelni grillowej. Ogórki kroimy w plasterki. Dolną część bułki smarujemy masłem czosnkowym, a górną obficie musztardą. Na dolną połowę układamy kolejno: placka ziemniaczanego, 2 plastry cebuli, burgera z serem, plastry ogórka, boczek, i nakrywamy wszystko górna częścią bułki.
Smacznego!!! :)





0 komentarze: