Kremowe penne z kiełbasą

15:56 Mr.chef 0 Comments


Chciałbym Wam dziś przedstawić jednogarnkowe penne. Jest dosyć oryginalne i przepyszne:)




Na 2 porcje:

  • Czerwona papryka
  • Cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • Oliwa
  • 3-4 białe kiełbasy
  • 1/3 wytrawnego albo półwytrawnego białego wina
  • 1 szklanka passaty
  • 1 l wody
  • 300 g makaronu penne
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • Parmezan
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Cebule i paprykę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Nasiona kopru włoskiego rozgniatamy w moździerzu. Kiełbasę wyciągamy z jelita. W dużym garnku rozgrzewamy ok.2 łyżki oliwy i podsmażamy przez 8 minut cebulę i paprykę, a następnie dodajemy czosnek, czosnek nasiona kopru włoskiego, chilli, sól i pieprz. Podsmażamy wszystko przez minutę ciągle mieszając, następnie dodajemy kiełbasę i rozdrabniamy ją szpatułką i podsmażamy do zbrązowienia. Dodajemy wino i gdy się zredukuje dodajemy 1 litr wody i wsypujemy makaron (płyn powinien przykrywać cały makaron) i gotujemy przez ok.15 min (do momentu, aż makaron będzie miękki), co jakiś czas mieszamy (jeśli zabraknie wody to dolewamy). Gdy makaron już będzie miękki to dodajemy passate śmietanę oraz 1/2 szklanki startego parmezanu. Mieszamy do czasu, aż ser się rozpuści doprawiamy solą i pieprzem. Całość nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!!! :) 




0 komentarze: