Kremowe penne z kiełbasą
Chciałbym Wam dziś przedstawić jednogarnkowe penne. Jest dosyć oryginalne i przepyszne:)
Na 2 porcje:
- Czerwona papryka
- Cebula
- 4 ząbki czosnku
- Łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- Oliwa
- 3-4 białe kiełbasy
- 1/3 wytrawnego albo półwytrawnego białego wina
- 1 szklanka passaty
- 1 l wody
- 300 g makaronu penne
- 6 łyżek śmietany 30%
- Parmezan
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebule i paprykę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Nasiona kopru włoskiego rozgniatamy w moździerzu. Kiełbasę wyciągamy z jelita. W dużym garnku rozgrzewamy ok.2 łyżki oliwy i podsmażamy przez 8 minut cebulę i paprykę, a następnie dodajemy czosnek, czosnek nasiona kopru włoskiego, chilli, sól i pieprz. Podsmażamy wszystko przez minutę ciągle mieszając, następnie dodajemy kiełbasę i rozdrabniamy ją szpatułką i podsmażamy do zbrązowienia. Dodajemy wino i gdy się zredukuje dodajemy 1 litr wody i wsypujemy makaron (płyn powinien przykrywać cały makaron) i gotujemy przez ok.15 min (do momentu, aż makaron będzie miękki), co jakiś czas mieszamy (jeśli zabraknie wody to dolewamy). Gdy makaron już będzie miękki to dodajemy passate śmietanę oraz 1/2 szklanki startego parmezanu. Mieszamy do czasu, aż ser się rozpuści doprawiamy solą i pieprzem. Całość nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: