Chicken Burger z Baconnaise i frytkami z batatów

17:04 Mr.chef 0 Comments




















Witam na kolejnej odsłonie Burgerowych Czwartków, tym razem z małym dodatkiem.




Na 2 porcje:


  • 2 bułki maślane
  • pomidor
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 listki sałaty
  • 2 bataty
  • 5 plasterków boczku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • jajko
  • bułka tarta 
  • oliwa
  • szczypta płatków chilli
  • łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:

Na początek podsmażamy nasz boczek, aż zrobi się chrupiący i odstawiamy go do przestygnięcia. Piekarnik ustawiamy na 180 °C. Bataty obieramy i kroimy na frytki, przekładamy do miski solimy, pieprzymy oraz wlewamy 2-3 łyżki oliwy i mieszamy wszystko dokładnie ręką a następnie przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika (uważamy żeby nasze frytki nie nachodziły na siebie) i pieczemy przez ok 20 min. Boczek bardzo drobno siekamy i przekładam do miseczki, następnie dodajemy płatki chilli i sok z cytryny i dokładnie mieszamy (i tak o to powstał nasz Baconnaise).  Pierś z kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy każdą część na ok 1 cm, oprószamy solą i pieprzem. W jednej misce roztrzepujemy jajko w drugiej wysypujemy bułkę tartą i panierujemy nasze piersi z kurczaka. Opanierowane mięso podsmażamy na oleju do ze złocenia. Bułki przekrawamy smarujemy każdą połówkę oliwa i podpiekamy do ze złocenia na patelni grillowej. Smarujemy każdą część bułki Baconnaisem na dolną część dajemy kurczaka następnie sałatę i pomidora to smarujemy jeszcze Baconnaisem i dokładamy po 2 plasterki sera i nakrywamy górną częścią bułki. 
Smacznego !!! :)




0 komentarze: