Chicken Burger z Baconnaise i frytkami z batatów
Witam na kolejnej odsłonie Burgerowych
Czwartków, tym razem z małym dodatkiem.
Na 2 porcje:
- 2 bułki maślane
- pomidor
- 1 pierś z kurczaka
- 4 plastry sera żółtego
- 4 listki sałaty
- 2 bataty
- 5 plasterków boczku
- 3 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- jajko
- bułka tarta
- oliwa
- szczypta płatków chilli
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Na początek podsmażamy nasz boczek, aż zrobi się chrupiący i odstawiamy go do przestygnięcia. Piekarnik ustawiamy na 180 °C. Bataty obieramy i kroimy na frytki, przekładamy do miski solimy, pieprzymy oraz wlewamy 2-3 łyżki oliwy i mieszamy wszystko dokładnie ręką a następnie przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika (uważamy żeby nasze frytki nie nachodziły na siebie) i pieczemy przez ok 20 min. Boczek bardzo drobno siekamy i przekładam do miseczki, następnie dodajemy płatki chilli i sok z cytryny i dokładnie mieszamy (i tak o to powstał nasz Baconnaise). Pierś z kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy każdą część na ok 1 cm, oprószamy solą i pieprzem. W jednej misce roztrzepujemy jajko w drugiej wysypujemy bułkę tartą i panierujemy nasze piersi z kurczaka. Opanierowane mięso podsmażamy na oleju do ze złocenia. Bułki przekrawamy smarujemy każdą połówkę oliwa i podpiekamy do ze złocenia na patelni grillowej. Smarujemy każdą część bułki Baconnaisem na dolną część dajemy kurczaka następnie sałatę i pomidora to smarujemy jeszcze Baconnaisem i dokładamy po 2 plasterki sera i nakrywamy górną częścią bułki.
Smacznego !!! :)
Smacznego !!! :)
0 komentarze: