Uncle Sam Burger

19:33 Mr.chef 0 Comments



Kolejna pyszność na trasie Burgerowych Czwartków z pewnością bez sztućców się nie obejdzie.



Na 2 burgery:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 szalotka 
  • pomidor
  • czerwona cebula 
  • keczup (ewentualnie sos chili)
  • majonez 
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera
  • 4 plastry boczku
  • 2 bułki hamburgerowe
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy 4 burgery i smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju przez około 5 min z każdej strony (czas smażenia zależny od grubości burgerów). Po usmażeniu odkładamy burgery na bok aby "odpoczęły". W tym czasie podsmażamy boczek oraz bułki przekrojone na pół. pomidora i cebulę kroimy w grube plastry. Spód bułki smarujemy keczupem lub sosem chilli (w zależności czego używamy) na to kładziemy pomidora, cebulę, burgera, ser, boczek, burgera, ser, smarujemy majonezem i przykrywamy sałatą oraz nakrywamy górna częścią bułki. Z drugim burgerem postępujemy w ten sam sposób.
Smacznego !!! :)





0 komentarze: