Taco de harina

08:27 Mr.chef 2 Comments


Przedstawiam wam "Taco de harina", czyli wszystkim dobrze znane Burrito. Burrito jest potrawą pochodzącą z Meksyku i mającą swoje korzenie w kuchni Tex-Mex. Wiedzieliście że w języku hiszpańskim burrito oznacza osiołek? A więc smacznego osiołka! Enjoy:)



Na 4 porcje:

  • 4 pszenne tortille 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 papryki (różne kolory)
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • szczypta kminu rzymskiego i płatków chilli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ok. 100 g startego sera cheddar
  • śmietana 18%
  • cytryna
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso i dokładnie obsmażamy na dużym ogniu. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy i dodajemy na patelnie. Doprawiamy czerwoną papryką (słodką i wędzoną), pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki  i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy wszystko płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz pieprzem i smażyć przez następne 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie a sos się zredukuje. Na koniec dodajemy odsączoną fasolkę. Mieszamy wszytko i podgrzewamy. Tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne i podajemy razem z Naszymi burrito. 
Smacznego!!! :)




Przepis podpatrzony na:
http://www.kwestiasmaku.com/
zBLOGowani.pl

2 komentarze: