Taco de harina
Przedstawiam wam "Taco de harina", czyli wszystkim dobrze znane Burrito. Burrito jest potrawą pochodzącą z Meksyku i mającą swoje korzenie w kuchni Tex-Mex. Wiedzieliście że w języku hiszpańskim burrito oznacza osiołek? A więc smacznego osiołka! Enjoy:)
Na 4 porcje:
- 4 pszenne tortille
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- 2 papryki (różne kolory)
- 1 czerwona cebula
- 200 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta kminu rzymskiego i płatków chilli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ok. 100 g startego sera cheddar
- śmietana 18%
- cytryna
Przygotowanie:
Na patelni
rozgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso i dokładnie obsmażamy na dużym ogniu. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy i dodajemy na patelnie. Doprawiamy czerwoną papryką (słodką i wędzoną), pieprzem cayenne i
kminem rzymskim. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 10
minut. Dodajemy pomidory z puszki i wszystko razem
mieszamy. Doprawiamy wszystko płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz
pieprzem i smażyć przez następne 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie a
sos się zredukuje. Na koniec dodajemy odsączoną fasolkę. Mieszamy wszytko i podgrzewamy. Tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne i podajemy razem z Naszymi burrito.
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na:
http://www.kwestiasmaku.com/
Ale bosko wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń