The Rhinelander

17:52 Mr.chef 0 Comments






















Jak na czwartek przystało kolejny burger zawitał na blogu:)




Na 2 porcje:


  • 250  g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 2 bułki w stylu precla piwnego
  • musztarda sarepska 
  • sałata karbowana
  • 4 plastry sera Hochlland  (ja użyłem cheddara)
  • 1 duża cebula
  • 4 plastry mocno wędzonej szynki
  • łyżka masła
  • olej
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1/3 cebuli kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski, resztę cebuli kroimy w piórka. Mięso mielone wkładamy do miski i mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę solą i pieprzem. Następnie formujemy burgery (ja w tym celu używam praski do burgerów). Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle do ze złocenia  i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy burgery (u mnie to było ok. 5 min z każdej strony). gdy burgery się już usmażą odkładamy na papierowy ręcznik na ok 5 min. W tym czasie na tej samej patelni przetartej ręcznikiem papierowym podsmażamy szynkę i bułki przekrojone na pół. Spody bułki smarujemy obficie musztardą, na nią kładziemy podsmażoną cebulę, sałatę i szynkę. Następnie kładziemy burgera i ser. Wszystko przykrywamy górna częścią bułki.
Smacznego!!! :)




0 komentarze: