The Rhinelander
Jak na czwartek przystało kolejny burger zawitał na blogu:)
Na 2 porcje:
- 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 2 bułki w stylu precla piwnego
- musztarda sarepska
- sałata karbowana
- 4 plastry sera Hochlland (ja użyłem cheddara)
- 1 duża cebula
- 4 plastry mocno wędzonej szynki
- łyżka masła
- olej
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1/3 cebuli kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski, resztę cebuli kroimy w piórka. Mięso mielone wkładamy do miski i mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę solą i pieprzem. Następnie formujemy burgery (ja w tym celu używam praski do burgerów). Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle do ze złocenia i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy burgery (u mnie to było ok. 5 min z każdej strony). gdy burgery się już usmażą odkładamy na papierowy ręcznik na ok 5 min. W tym czasie na tej samej patelni przetartej ręcznikiem papierowym podsmażamy szynkę i bułki przekrojone na pół. Spody bułki smarujemy obficie musztardą, na nią kładziemy podsmażoną cebulę, sałatę i szynkę. Następnie kładziemy burgera i ser. Wszystko przykrywamy górna częścią bułki.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: