Pączki z nadzieniem kajmakowym

08:23 Mr.chef 0 Comments


Jako, że dużymi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, to i ja postanowiłem zabrać się za robienie pączków. Może mistrzowsko mi one nie wyszły ale jak na pierwszy raz jestem naprawdę zadowolony. A pączki wg tego przepisu są naprawdę pyszne.




Na 20 pączków:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 10 g suchych drożdży 
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • cukier puder
  • puszka masy kajmakowej
  • 1 l oleju rzepakowego 
Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, a jajka delikatnie roztrzepujemy. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami.  Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy  do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około półtorej godziny). Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy  6-7 cm wykrawamy  pączki. Odkładamy je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony (trzeba bardzo uważać aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka ponieważ nasze pączki będą z wierzchu spalone a w środku surowe). Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik aby trochę obciekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki obsypujemy cukrem pudrem, odkładamy na talerzyk. Masę kajmakową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką  do nadziewania i nadziewamy nią pączki.
Smacznego!!! ;)



Przepis podpatrzony na:
http://www.mojewypieki.com/

0 komentarze: