Pączki z nadzieniem kajmakowym
Jako, że dużymi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, to i ja postanowiłem zabrać się za robienie pączków. Może mistrzowsko mi one nie wyszły ale jak na pierwszy raz jestem naprawdę zadowolony. A pączki wg tego przepisu są naprawdę pyszne.
Na 20 pączków:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 10 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 60 g masła
- 60 g cukru
- cukier puder
- puszka masy kajmakowej
- 1 l oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, a jajka delikatnie roztrzepujemy. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone
masło. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie
(starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko
kleiło). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości (u mnie zajęło to około półtorej godziny). Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na
grubość około 1 cm i szklanką o średnicy 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju ,
po kilka minut z każdej strony (trzeba bardzo uważać aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka ponieważ nasze pączki będą z wierzchu spalone a w środku surowe). Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik aby trochę obciekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki obsypujemy cukrem pudrem, odkładamy na talerzyk. Masę kajmakową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką do nadziewania i nadziewamy nią pączki.
Smacznego!!! ;)
Przepis podpatrzony na:
http://www.mojewypieki.com/
0 komentarze: