No Name Burger
Jak co czwartek nowy przepis na domowego burgera. Tym razem pomysł podrzuciła mi moja druga połówka, zapewne wam posmakuje.
Na 2 porcje:
- 2 bułki
- 250 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe)
- sałata
- 4 plastry szynki chłopskiej
- 4 plastry sera
- majonez
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i formujemy z burgery i podsmażamy w zależności od grubości burgerów (u mnie po 3-4 min z każdej strony). Po usmażeniu odstawiamy aby burgery "odpoczęły". W miedzy czasie na patelni grillowej podsmażamy szynkę. Bułki przekrawamy i podpiekamy do ze złocenia na patelni grillowej. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w plasterki. dolną część bułki smarujemy obficie majonezem, nakładamy jajka, następnie kładziemy burger. Na burger kładziemy sałatę, szynkę i ser. Wszystko nakrywamy górną częścią bułki.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: