Frittata z ziemniaków i kukurydzy
Dziś frittata w wersji bardziej obiadowej. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Na 2 porcje:
- 100 g ziemniaków
- pół puszki kukurydzy
- 8 jajek
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy pokrojone ziemniaki do osolonej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki. Kukurydze odsączamy. Włączamy górną grzałkę w piekarniku. Podgrzewamy olej na patelni o średnicy
około 25 cm (którą można włożyć do piekarnika). Smażymy na niej
cebulę, aż zmięknie. Dodajemy ziemniaki i dusimy około 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy odsączoną kukurydzę i przekładamy wszystko wszystko do dużej
miski, aby przestygło. Do miski wbijamy jajka i mieszamy wszystko
trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy parmezan. Stawiamy ponownie patelnię na ogniu. Wlewamy na nią jajeczną masę i smażymy na
średnim ogniu około 8 minut lub do momentu, kiedy frittata mniej więcej
się zetnie, tak że środek ciągle będzie półpłynny. Kiedy stwierdzimy, że
danie osiągnęło wskazany stan, zdejmujemy patelnię z ognia. Wstawiamy ją pod
górną grzałką w piekarniku i pieczemy, aż frittata zbrązowieje od góry.
Delikatnie oddzielamy ją od patelni. Teraz zakrywamy patelnię
płaskim talerzem i odwracamy wszystko tak, by patelnia znalazła się na
górze, a talerz pod spodem. Przed podaniem frittatę pokrój na trójkątne
kawałki.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: