Frittata z ziemniaków i kukurydzy

19:05 Mr.chef 0 Comments


Dziś frittata w wersji bardziej obiadowej. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.




Na 2 porcje:

  • 100 g ziemniaków
  • pół puszki kukurydzy
  • 8 jajek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula 
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy pokrojone ziemniaki do osolonej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy  przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki. Kukurydze odsączamy. Włączamy górną grzałkę w piekarniku. Podgrzewamy olej na patelni  o średnicy około 25 cm (którą można włożyć do piekarnika). Smażymy  na niej cebulę, aż zmięknie. Dodajemy ziemniaki i dusimy około 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy odsączoną kukurydzę i przekładamy wszystko wszystko do dużej miski, aby przestygło. Do miski wbijamy jajka i mieszamy wszystko trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy parmezan. Stawiamy ponownie patelnię na ogniu. Wlewamy na nią jajeczną masę i smażymy  na średnim ogniu około 8 minut lub do momentu, kiedy frittata mniej więcej się zetnie, tak że środek ciągle będzie półpłynny. Kiedy stwierdzimy, że danie osiągnęło wskazany stan, zdejmujemy patelnię z ognia. Wstawiamy  ją pod górną grzałką w piekarniku i pieczemy, aż frittata zbrązowieje od góry. Delikatnie oddzielamy ją od patelni. Teraz zakrywamy patelnię płaskim talerzem i odwracamy wszystko tak, by patelnia znalazła się na górze, a talerz pod spodem. Przed podaniem frittatę pokrój na trójkątne kawałki.

Smacznego!!! :)





0 komentarze: