Spaghetti z klopsikami

16:55 Mr.chef 1 Comments


Tym razem pomysł na makaron w klasycznej jego odsłonie... Ale czy aby do na pewno klasycznej? Zgodnie z ideą zapoczątkowaną przez Jamie Oliver'a "Przekaż Dalej",  chciałbym wam zaprezentować przepis na przepyszne klopsiki.





Na 4 porcje:



  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 12 krakersów
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 jajko
  • oliwa 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • pęczek bazylii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ok. 400 g makaronu spaghetti
Przygotowanie:

Z gałązek rozmarynu zrywamy igiełki i drobno je siekamy. Krakersy zawijamy w czystą ścierkę i uderzamy o blat (jeśli zostaną jakieś duże kawałki to rozkruszamy je rękami). Do miski wrzucamy krakersy, mięso, musztardę, posiekany rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Całość ugniatamy i mieszamy rękoma. Masę dzielimy na 4 części i z każdej formujemy po 6 klopsików. Skrapiamy je oliwą. Zrywamy listki bazylii, mniejsze odkładamy na bok. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, a papryczkę kroimy w cienkie plasterki. rozgrzewamy dużą patelnie na średnim ogniu i wlewamy sporo oliwy. Na patelnie wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż nabierze delikatnie złotego koloru. Następnie dodajemy chilli i czosnek, i gdy zacznie się rumienić dorzucamy bazylię pomidory oraz ocet balsamiczny. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię, nalewamy trochę oliwy i podsmażamy nasze klopsiki (smażymy ok.8-10 min. co jakiś czas mieszając).  Następnie klopsiki wrzucamy do sosu i gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go i dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie i nakładamy na talerze. 
Podajemy posypane startym parmezanem i z listkami świeżej bazylii.
Smacznego!!! :)




Przepis podpatrzony w książce:
Każdy może gotować

1 komentarz: