Klasyczne risotto

15:42 Mr.chef 0 Comments



Risotto jest popularnym włoskim daniem, jednak historia tej potrawy nie jest do końca jasna niektóre źródła donoszą, że danie to przywędrowało do Włoch z Chin razem z Marco Polo. Obecnie serwuje się ją na wiele sposobów. A poniżej znajdziecie przepis na klasyczną jego wersję.




Na 2 porcję:

  • cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • szklanka ryżu do risotta ( najlepiej arborio, aczkolwiek ja użyłem jaśminowego)
  • 1 l gorącego bulionu drobiowego
  • 60 g startego parmezanu
  • 50 g masła
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. podsmażamy ją, aż się zeszkli. Następnie wsypujemy ryż i smażymy przez ok. 2 minuty ciągle mieszając (ziarna powinny zrobić się błyszczące ale nie stracić koloru). Do ryżu i cebuli wlewamy wino, smażymy cały czas mieszając do czasu, aż wino odparuje. Gdy tak się stanie chochelką nalewamy bulion, po wchłonięciu przez ryż płynu wlewamy następną chochlę. Pamiętamy aby ryż gotować na małym ogniu inaczej się przypali. Risotto gotujemy bez przykrycia przez 15-20 minut cały czas mieszając. Bulion dolewamy tak długo, aż ryż się stanie kremowy. Na końcu dodajemy masło ser oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i jeszcze przez chwilę mieszamy. Risotto powinno mieszać się drewnianą łyżką. 
Smacznego!!! :)




0 komentarze: