Steak Sandwich

17:16 Mr.chef 0 Comments


Dziś coś dla fanów domowego Fast Food. Kanapki te przesiąkają się smakami wołowiny cebuli i dresingu chimichurri. Polecam je również wszystkim fanom steaków.





Na 2 porcję:


  • 2 steaki po ok. 150 g każdy (ja użyłem steaku z rostbefu) 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • bagietka
  • sok 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 suszona papryczka chilli 
  • 1 czerwona cebula
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Czosnek i szalotkę drobno posiekać i wrzucić do moździerza. Dokładnie ucieramy. Steaki kładziemy na foli aluminiowej i nakładamy na nie zawartość moździerza. Następnie polewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny oraz posypujemy drobno posiekanymi pietruszką i papryczką chilli. Dokładnie obtaczamy w powstałej marynacie nasze mięso. Na gazie rozgrzewamy patelnie grillową. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej patelni kładziemy steaki i smażymy, aż osiągnie preferowany przez nas stopień wysmażenia. Obok mięsa kładziemy cebulę i skrapiamy oliwą. z bagietek odkrawamy końce i przecinamy na  pół. Każdą z połówek bagietki przecinamy w poprzek, lecz nie do końca. Ściągamy cebule na deskę do krojenia. Mięso po usmażeniu ściągamy z patelni i kładziemy na cebuli i przykrywamy folią na taki sam czas w jakim się mięso smażyło. Bagietkę "otwieramy", skrapiamy oliwą i podsmażamy na patelni grillowej. Mięso gdy odpocznie koimy w paski,doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na bagietkę. Na mięso dajemy wysmażoną cebulkę i chimichurri.
Smacznego!!! :)




0 komentarze: