Chimichurri

17:03 Mr.chef 0 Comments



Chimichurri czyli dressing pochodzący z Ameryki południowej, a dokładniej z Argentyny. Używany najczęściej do grillowanego mięsa.  Znakomicie komponuję się z wołowiną.




Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli 
  • soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • oregano
  • słodkiej papryki w proszku 
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • oliwa 
  • ocet z czerwonego wina
Przygotowanie:

Czosnek i papryczkę siekamy i wrzucamy do moździerza. Dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, oregano i słodkiej papryki. Ucieramy wszystko razem. Następnie dodajemy pietruszkę drobno posiekaną 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę octu i mieszamy wszystko.
Smacznego!!! :)




0 komentarze: