Spaghetti Carbonara

10:39 Mr.chef 1 Comments


Spory o to kto jest autorem tego dania nie milkną do dnia dzisiejszego. Z jednej strony stawia się włoskich CARBONARI (czyli górników zajmujących się węglem drzewnym), z drugiej strony zaś bierze się pod uwagę aliantów stacjonujących we Włoszech, którzy szukając sposobu na spożytkowanie swoich racji żywieniowych połączyli jajka, boczek i włoski makaron. Pewnie nie dowiemy się kto tak naprawdę wymyślił to danie, wiemy tylko że ten makaron jest przepyszny.






Na 4 porcje:

  • 200 g boczku najlepiej w jednym kawałku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 500 g spaghetti
  • 1/2 szklanki sera Parmigiano Reggiano + do posypania dania
  • 2 jajka i 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w cienkie paski ( ok. 2 cm na  6 mm). Na patelni mieszamy boczek z oliwą i podgrzewamy przez ok.15 min, aż wytopi się tłuszcz, a mięso się przyrumieni. Patelnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce ubijamy jajka i żółtko. Następnie do jajek dodajemy ser, nieco pieprzu i mieszamy. Od tego momentu musimy bardzo uważać na temperaturę. Odcedzamy makaron i zostawiamy 1 szklankę wody z gotowania. Makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z boczkiem. Następnie makaron z boczkiem przekładamy do ciepłego garnka po makaronie i dodajemy masę jajeczną i energicznie mieszamy. Jeśli się nam wydaje że makaron jest zbyt suchy dodajemy nieco wody z gotowania, jeśli jest zbyt wilgotny dajemy garść Parmigiano Reggiano. Jeżeli jajka się nam ścięły garnek lub makaron musiały być za gorące, jeżeli jajka są płynne któryś ze składników musiał być za zimny. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy startym Parmigiano Reggiano i podajemy.
Smacznego!!! :)





1 komentarz:

  1. O proszę, aż miło się czyta/ogląda :) Większość przepisów na polskich blogach to "carbonara" ze śmietaną. Brrrr... A tutaj prawdziwy włoski przepis, tak trzymać! :)

    OdpowiedzUsuń