Kurczak tikka masala

16:21 Mr.chef 0 Comments



Kurczak tikka masala jest to danie brytyjskie korzystające z tradycji kuchni Indyjskiej. Prawdopodobnie powstało w Glasgow w latach 60 ubiegłego wieku. Zachęcam wszystkich do spróbowania takiego kurczaka, bo mimo że brytyjski to nie  ustępuje smakiem od oryginalnych potraw hinduskich.


Na  4 porcje:

Marynata:
  • 60 g jogurtu greckiego
  • sok z półtorej limonki 
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryki 
Reszta składników:
  • 500 g piersi z kurczaka 
  • olej słonecznikowy
  • 1 mała cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 
  • 5 ziarenek kardamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli 
  • 500 g pomidorów 
  • 1 papryczka chilli
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska
Przygotowanie:

Żeby przygotować naszą marynatę należy połączyć ze sobą w misce wszystkie podane wyżej składniki i dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski ok. 3 cm długości. następnie dodajemy go do marynaty i wkładamy do lodówki na 1 do 7 godzin. Po tym czasie przekładamy kurczaka na rozgrzaną patelnie i smażymy do zbrązowienia po ok. 3 minuty z każdej strony. Czosnek i cebulę drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę czosnek i imbir. Smażymy wszystko, aż cebula się zeszkli. Następnie wsypujemy przyprawy: kardamon, kmin rzymski, kolendrę, kurkumę, chilli i smażymy wszystko 2 min ciągle mieszając. Pomidory obieramy ze skóry i pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do rondla. Dusimy wszystko razem przez 5-8 min cały czas mieszając. papryczkę chilli kroimy na cienkie paski i wrzucamy do rondla razem ze śmietaną, dodajemy również pół szklanki wody. Czekamy aż się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy wszystko 8-10 min. Po tym czasie dodajemy naszego kurczaka, przyprawę garam masala, doprawić solą i dusić przez następne 8-10 min. Dodać sok z cytryny i podawać z ryżem.
Smacznego !!! :)




0 komentarze: