Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala jest to danie brytyjskie korzystające z tradycji kuchni Indyjskiej. Prawdopodobnie powstało w Glasgow w latach 60 ubiegłego wieku. Zachęcam wszystkich do spróbowania takiego kurczaka, bo mimo że brytyjski to nie ustępuje smakiem od oryginalnych potraw hinduskich.
Na 4 porcje:
Marynata:
- 60 g jogurtu greckiego
- sok z półtorej limonki
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki
Reszta składników:
- 500 g piersi z kurczaka
- olej słonecznikowy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 5 ziarenek kardamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 500 g pomidorów
- 1 papryczka chilli
- 125 ml śmietany kremówki
- 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
- sok z połowy cytryny
- sól morska
Przygotowanie:
Żeby przygotować naszą marynatę należy połączyć ze sobą w misce wszystkie podane wyżej składniki i dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski ok. 3 cm długości. następnie dodajemy go do marynaty i wkładamy do lodówki na 1 do 7 godzin. Po tym czasie przekładamy kurczaka na rozgrzaną patelnie i smażymy do zbrązowienia po ok. 3 minuty z każdej strony. Czosnek i cebulę drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę czosnek i imbir. Smażymy wszystko, aż cebula się zeszkli. Następnie wsypujemy przyprawy: kardamon, kmin rzymski, kolendrę, kurkumę, chilli i smażymy wszystko 2 min ciągle mieszając. Pomidory obieramy ze skóry i pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do rondla. Dusimy wszystko razem przez 5-8 min cały czas mieszając. papryczkę chilli kroimy na cienkie paski i wrzucamy do rondla razem ze śmietaną, dodajemy również pół szklanki wody. Czekamy aż się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy wszystko 8-10 min. Po tym czasie dodajemy naszego kurczaka, przyprawę garam masala, doprawić solą i dusić przez następne 8-10 min. Dodać sok z cytryny i podawać z ryżem.
Smacznego !!! :)
0 komentarze: