Powidła śliwkowe z imbirem i cynamonem

17:53 Mr.chef 0 Comments


Zima się już zbliża więc pora zrobić trochę słodkich zapasów. Powidła są nie tylko pomysłem na śniadanie czy dodatkiem do ciast, pasują też idealnie do serów pleśniowych do fig i gruszek. 




Na 4 słoiki 0,5 l: 


  • 3 kg śliwek węgierek
  • 300 g brązowego cukru
  • 4-5 łyżeczek cynamonu 
  • 4 łyżeczki startego świeżego imbiru
Przygotowanie:

Śliwki myjemy i pozbawiamy je pestek, wsypujemy do dużego garnka i stawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Pozostawimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec gotowania dodajemy cukier, imbir i cynamon i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Smacznego!!! :)






Przepis podpatrzony na stronie:
http://www.bistromama.pl

0 komentarze: