Powidła śliwkowe z imbirem i cynamonem
Zima się już zbliża więc pora zrobić trochę słodkich zapasów. Powidła są nie tylko pomysłem na śniadanie czy dodatkiem do ciast, pasują też idealnie do serów pleśniowych do fig i gruszek.
Na 4 słoiki 0,5 l:
- 3 kg śliwek węgierek
- 300 g brązowego cukru
- 4-5 łyżeczek cynamonu
- 4 łyżeczki startego świeżego imbiru
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i pozbawiamy je pestek, wsypujemy do dużego garnka i stawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Pozostawimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec gotowania dodajemy cukier, imbir i cynamon i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Smacznego!!! :)
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na stronie:
http://www.bistromama.pl
0 komentarze: