Warzywne risotto
Sezon na warzywa coraz szybciej dobiega końca więc pora jeszcze skorzystać z dobrodziejstw jesieni.
Warzywa połączone z aksamitnym risotto to, zapewniam was coś wspaniałego.
Na 4 porcje:
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu do risotto (ja użyłem jaśminowego)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 80 ml białego półwytrawnego wina
- 1 pomidor
- 0,5 l bulionu drobiowego (albo warzywnego)
- 100 g gorgonzoli
- 5 łyżek startego parmezanu
Przygotowanie:
Do garnka wlać oliwę, dodać 2 łyżki masła i rozpuścić. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i jeszcze chwilę podsmażyć. Później dodajemy ryż oraz przyprawy i wszystko podsmażamy przez ok 1 minutę ciągle mieszając. Następnie wsypujemy pokrojoną w kostkę paprykę, mieszamy i po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Zalewamy wszystko winem i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pomidora, obranego i pokrojonego w kostkę. Smażymy wszystko przez 1-2 minuty, a następnie dolewamy pół szklanki bulionu i czekamy, aż cały się wchłonie, po czym dolewamy następne pół szklanki. postępujemy tak z całym bulionem mieszając przy tym co chwile. Na koniec dodać rozdrobnioną gorgonzole i ściągnąć garnek z ognia. Odczekać chwilę i dodać pozostałe masło i parmezan. Podawać od razu.
Smacznego!!! :)
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na stronie:
http://www.kwestiasmaku.com
0 komentarze: