Warzywne risotto

16:23 Mr.chef 0 Comments


Sezon na warzywa coraz szybciej dobiega końca więc pora jeszcze skorzystać z dobrodziejstw jesieni. 

Warzywa połączone z aksamitnym risotto to, zapewniam was coś wspaniałego.


Na 4 porcje:


  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu do risotto (ja użyłem jaśminowego)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 80 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 pomidor
  • 0,5 l bulionu drobiowego (albo warzywnego)
  • 100 g gorgonzoli 
  • 5 łyżek startego parmezanu
Przygotowanie:

Do garnka wlać oliwę, dodać 2 łyżki masła i rozpuścić. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę  i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i jeszcze chwilę podsmażyć. Później dodajemy ryż oraz przyprawy i wszystko podsmażamy przez ok 1 minutę ciągle mieszając. Następnie wsypujemy pokrojoną w kostkę paprykę, mieszamy i po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Zalewamy wszystko winem i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pomidora, obranego i pokrojonego w kostkę. Smażymy wszystko przez 1-2 minuty, a następnie dolewamy pół szklanki bulionu i czekamy, aż cały się wchłonie, po czym dolewamy następne pół szklanki. postępujemy tak z całym bulionem mieszając przy tym co chwile. Na koniec dodać rozdrobnioną gorgonzole i ściągnąć garnek z ognia. Odczekać chwilę i dodać pozostałe masło i parmezan. Podawać od razu.
Smacznego!!! :)




Przepis podpatrzony na stronie:

http://www.kwestiasmaku.com

0 komentarze: