Pappardelle w kremowym sosie śmietanowym z kurkami
Jako że grzyby uwielbiam, zarówno zjadać jak i zbierać, nie mogło ich zabraknąć na moim talerzu.
Na 2 porcję:
- 200 g świeżych kurek
- 6 gniazd makaronu pappardelle
- ok 200 g śmietany 18%
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka liści bazylii
- parmezan
- masło
Sposób przygotowania:
Kurki oczyszczamy i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła. Grzyby osuszamy na papierowych ręcznikach i gdy masło będzie roztopione wrzucamy je na patelnie i podsmażamy ok 5 min (uważamy żeby się nam nie przypaliło masło). Następnie dodajemy po łyżce śmietany bez przerwy mieszając aby się nie zważyła.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odcedzamy makaron i przekładamy do sosu mieszamy dokładnie i przekładamy na talerze. posypujemy parmezanem i drobno pokrojonymi liśćmi bazylii.
Smacznego!!! :)
Smacznego!!! :)
0 komentarze: