Pappardelle w kremowym sosie śmietanowym z kurkami

06:35 Mr.chef 0 Comments




Jako że grzyby uwielbiam, zarówno zjadać jak i zbierać, nie mogło ich zabraknąć na moim talerzu. 




Na 2 porcję:

  • 200 g świeżych kurek
  • 6 gniazd makaronu pappardelle
  • ok 200 g śmietany 18%
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka liści bazylii
  • parmezan
  • masło

Sposób przygotowania: 

Kurki oczyszczamy i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła. Grzyby osuszamy na papierowych ręcznikach i gdy masło będzie roztopione wrzucamy je na patelnie i podsmażamy ok 5 min (uważamy żeby się nam nie przypaliło masło). Następnie dodajemy po łyżce śmietany bez przerwy mieszając aby się nie zważyła. 
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odcedzamy makaron i przekładamy do sosu mieszamy dokładnie i przekładamy na talerze. posypujemy parmezanem i drobno pokrojonymi liśćmi bazylii.
Smacznego!!! :)



0 komentarze: