Sałatka grecka z sakiewkami z ciasta francuskiego
Myślę że tą sałatkę znają wszyscy, jednak postanowiłem ją przedstawić w nieco zmienionej formie.
Na 2 porcje:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5-6 kostek mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie fety
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czerwona cebula
- sałata lodowa
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zielonych oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 2 łyżki octu jabłkowego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek dodajemy szpinak i czekamy, aż się rozpuści, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Szpinak przekładamy na miskę i rozkruszamy do niego pół kostki fety i dokładnie mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskiego wycinamy 4 kwadraty na każdy nakładamy farsz ze szpinaku i fety, a ciasto formujemy w sakiewki. Jajko roztrzepujemy na jednolitą masę i smarujemy nasze sakiewki. Sakiewki wkładamy do piekarnika.
Pomidory i ogórka myjemy. Pomidory kroimy na "ósemki", a ogórka za pomocą obieraczki kroimy na paski. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Resztę fety kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy w dużej misce. do małego słoika wlewamy ocet jabłkowy i 4 łyżki oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem, następnie "szejkujemy" do wymieszania sie składników. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki.
Gdy sakiewki będą gotowe wykładamy je na talerze wokół nich kładziemy sałatę na nią dajemy warzywa, a na samą górę dodajemy fetę oraz oliwki. wszystko doprawiamy solą, pieprzem i polewamy naszym dresingiem.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: