Sałatka grecka z sakiewkami z ciasta francuskiego

16:03 Mr.chef 0 Comments



Myślę że tą sałatkę znają wszyscy, jednak postanowiłem ją przedstawić w nieco zmienionej formie. 



Na 2 porcje:

  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 5-6 kostek mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie fety
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 2 pomidory 
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona cebula
  • sałata lodowa
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zielonych oliwek 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • sól 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek dodajemy szpinak i czekamy, aż się rozpuści, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Szpinak przekładamy na miskę i rozkruszamy do niego pół kostki fety  i dokładnie mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskiego wycinamy 4 kwadraty na każdy nakładamy farsz ze szpinaku i fety, a ciasto formujemy w sakiewki. Jajko roztrzepujemy na jednolitą masę i smarujemy nasze sakiewki.  Sakiewki wkładamy do piekarnika.

Pomidory i ogórka myjemy. Pomidory kroimy na "ósemki", a ogórka za pomocą obieraczki kroimy na paski. Cebule obieramy i  kroimy w plastry. Resztę fety kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy w dużej misce. do małego słoika wlewamy ocet jabłkowy i 4 łyżki oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem, następnie "szejkujemy" do wymieszania sie składników.  Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. 
Gdy sakiewki będą gotowe wykładamy je na talerze wokół nich kładziemy sałatę na nią dajemy warzywa, a na samą górę dodajemy fetę oraz oliwki. wszystko doprawiamy solą, pieprzem i polewamy naszym dresingiem.
Smacznego!!! :)





0 komentarze: