Panini w wersji góralskiej

06:36 Mr.chef 0 Comments




Coś na małe urozmajcenie naszego kolacyjnego menu. Panini a właściwie Panino to rodzaj włoskiej kanapki przyrządzanej z ciabatty, oraz często podawanej na ciepło.




Na 2 porcje:

  • 2 bułki ciabatty
  • 150 g bundzu 
  • 2 oscypki
  • 1 pomidor
  • masło 
  • sól
Sposób przygotowania:

Ciabatty przekrawamy i smarujemy masłem. Kładziemy na ciabatte bundz, pomidor i oscypek, solimy i "zamykamy" naszą kanapkę. Panini wkładamy do opiekacza i gotowe :) 
Jeśli ktoś opiekacza nie posiada nic straconego. Bierzemy patelnie grillową i duży garnek. Do garnka nalewamy wody do mniej więcej 3/4, patelnie kładziemy na gazie ustawiamy mały ogień, na patelnie kładziemy nasze kanapki przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i dociskamy garnkiem z wodą. Musimy uważać żeby garnek się nie przewrócił po ok. 5 min ściagąmy garnek i obracamy nasze panini i zapiekamy następne 5 min na małym ogniu (gdy ustawimy większy ogień zamiast zapiec, panini się zwęglą).
Po tym czasie kanapki już są gotowe.
Smacznego!!! :)





0 komentarze: