Frittata z pomidorami i fetą

08:27 Mr.chef 0 Comments



Nie macie pomysłu na śniadanie? Jeśli masz trochę czasu coś takiego na pewno sprawdzi się wyśmienicie.




Na 2 porcję:


  • 6 jajek 
  • 2 pomidory śliwkowe
  • parę pomidorków koktajlowych 
  • ok. 3/4 kostki fety
  • suszone oregano
  • parę listków bazylii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki mleka
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. 3 jajka wbijamy do miski dodajemy 2 łyżki mleka i łyżeczkę suszonego oregano i roztrzepujemy wszystko widelcem. Przelewamy do naczynia żaroodpornego (ja używam okrągłego i żeby na raz zrobić 2 porcje używam naczynia jak i przykrywki do niego  ( możesz wyłożyć naczynie papierem do pieczenia będzie prościej wyciągnąć naszą frittatę)). do masy jajecznej kruszymy ok 1/3 fety i dodajemy pomidory koktajlowe pokrojone na połówki, a śliwkowe w plastry. Następnie powtarzamy wszystkie czynności aby zrobić drugą porcję. Gdy już skończymy wkładamy nasze fritatty do piekarnika na 15-20 minut. 
Smacznego!!! :)





Przepis podpatrzony na stronie:
http://filozofiasmaku.blogspot.com/


0 komentarze: