Frittata z pomidorami i fetą
Nie macie pomysłu na śniadanie? Jeśli masz trochę czasu coś takiego na pewno sprawdzi się wyśmienicie.
Na 2 porcję:
- 6 jajek
- 2 pomidory śliwkowe
- parę pomidorków koktajlowych
- ok. 3/4 kostki fety
- suszone oregano
- parę listków bazylii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. 3 jajka wbijamy do miski dodajemy 2 łyżki mleka i łyżeczkę suszonego oregano i roztrzepujemy wszystko widelcem. Przelewamy do naczynia żaroodpornego (ja używam okrągłego i żeby na raz zrobić 2 porcje używam naczynia jak i przykrywki do niego ( możesz wyłożyć naczynie papierem do pieczenia będzie prościej wyciągnąć naszą frittatę)). do masy jajecznej kruszymy ok 1/3 fety i dodajemy pomidory koktajlowe pokrojone na połówki, a śliwkowe w plastry. Następnie powtarzamy wszystkie czynności aby zrobić drugą porcję. Gdy już skończymy wkładamy nasze fritatty do piekarnika na 15-20 minut.
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na stronie:
http://filozofiasmaku.blogspot.com/
http://filozofiasmaku.blogspot.com/
0 komentarze: