Leczo
Leczo przywędrowało do nas Węgier ale pewnie nie muszę tego nikomu mówić. W oryginalnym przepisie jest to rodzaj warzywnego ragoût, podawanego jako dodatek do mięsa. Występuje także jako samodzielne danie do którego, tak jak w tym przepisie, dodaje się kiełbasę.
Na 4 porcje:
- 1-2 średnie cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 20-30 dag kiełbasy (ja użyłem kiełbasy drobiowej)
- 1/2 kg pomidorów, obranych ze skórki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
cukinie dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i pokroimy w kostkę, z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na paski.Pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w ćwiartki. Wędlinę i cebulę kroimy
w kostkę. Cukinie, paprykę i pomidory wrzucamy do dużego garnka, podlewamy wodą i dusimy. Wędlinę podsmażamy z cebulą i dodajemy do duszących się warzyw. Gotujemy razem do miękkości, dolewając
wody według potrzeby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz paprykami w proszku.
Smacznego !!! :)
0 komentarze: