Leczo

15:01 Mr.chef 0 Comments


Leczo przywędrowało do nas Węgier ale pewnie nie muszę tego nikomu mówić. W oryginalnym przepisie jest to rodzaj warzywnego ragoût, podawanego jako dodatek do mięsa. Występuje także jako samodzielne danie do którego, tak jak w tym przepisie,  dodaje się kiełbasę. 



Na 4 porcje:

  • 1-2 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 20-30 dag kiełbasy (ja użyłem kiełbasy drobiowej)
  • 1/2 kg pomidorów, obranych ze skórki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

cukinie dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i pokroimy w kostkę, z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na paski.Pomidory pozbawiamy skórki i  kroimy w ćwiartki. Wędlinę i cebulę kroimy
w kostkę. Cukinie, paprykę i pomidory wrzucamy do dużego garnka, podlewamy wodą i dusimy. Wędlinę podsmażamy z cebulą i  dodajemy do duszących się warzyw. Gotujemy razem do miękkości, dolewając
wody według potrzeby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz  paprykami w proszku.
Smacznego !!! :)



0 komentarze: