Zupa krem pomidorowy z grzankami
Tutaj nie trzeba chyba zbyt dużo pisać. Lato, słońce, pomidory, zupa krem :)
Na 8 porcji:
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 1,8 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 puszki całych pomidorów
- 6 dużych pomidorów
- pęczek bazylii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka kromek chleba
- łyżeczka czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
Marchewki obieramy i kroimy w grube plasterki. Cebule kroimy na grube piórka. Czosnek kroimy na plasterki. Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy wszystkie pokrojone składniki i mieszamy wszystko dokładnie. podsmażamy wszystko ok. 10 min, aż marchewki będą miękkie. Następnie wlewamy do garnka bulion oraz dodajemy pomidory z puszki oraz przecięte na pół świeże pomidory. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez następne 10 min pod przykryciem. Zdejmujemy garnek z ognia doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę w blenderze i ponownie doprawiamy. Kromki chleba kroimy w kostkę polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem. Chleb wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnie i mieszając podpiekamy jakieś 3-4 min.
gdy rozlejemy zupę na talerze przyozdabiamy grzankami i listkami bazylii.
Smacznego!! :)
Przepis zaczerpnięty z książki:
"Każdy może gotować"
0 komentarze: