Zupa krem pomidorowy z grzankami

21:54 Mr.chef 0 Comments


Tutaj nie trzeba chyba zbyt dużo pisać. Lato, słońce, pomidory, zupa krem :)




Na 8 porcji:

  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1,8 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 6 dużych pomidorów 
  • pęczek bazylii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka kromek chleba
  • łyżeczka czosnku w proszku
Sposób przygotowania:

Marchewki obieramy i kroimy w grube plasterki. Cebule kroimy na grube piórka. Czosnek kroimy na plasterki. Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy wszystkie pokrojone składniki i mieszamy wszystko dokładnie. podsmażamy wszystko ok. 10 min, aż marchewki będą miękkie. Następnie wlewamy do garnka bulion oraz dodajemy pomidory z puszki oraz przecięte na pół świeże pomidory. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez następne 10 min pod przykryciem.  Zdejmujemy garnek z ognia doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę w blenderze i  ponownie doprawiamy. Kromki chleba kroimy w kostkę polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem. Chleb wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnie i mieszając podpiekamy jakieś 3-4 min.
gdy rozlejemy zupę na talerze przyozdabiamy grzankami i listkami bazylii.
Smacznego!! :)



Przepis zaczerpnięty z książki:
"Każdy może gotować"

0 komentarze: