Ciasto śmietankowe ze śliwkami

20:09 Mr.chef 0 Comments



Śliwki w coraz większych ilościach pojawiają się w warzywniakach i na półkach sklepowych, a więc przyszła pora i na ciasto ze śliwkami. A jako, że ja talentu do wypieków nie mam zakasać rękawy musiała zakasać moja druga połówka :) 





Składniki:

  • 200 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%, w temp. pokojowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 700 g świeżych śliwek, pozbawionych pestek
  • łyżeczka cukru wanilinowego 
Sposób przygotowania:



Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawiamy.Masło i mleko umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy, do rozpuszczenia się masła i zdejmujemy z palnika, a następnie należy to lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. W misce roztrzepujemy jajka dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, wymieszać  trzepaczką  do połączenia składników. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 turach, mieszając trzepaczką do połączenia. Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!! :)





Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com

0 komentarze: