Fettuccine Rustico
Z pewnością jest to jedna z moich ulubionych form podawania makaronu. Mam nadzieje że i wam przypadnie ona do gustu :)
Na 2 porcje:
- 6 gniazd makaronu fettuccine
- czerwona cebula
- 100 g szynki szwardzwaldzkiej bądź innej mocno wędzonej
- łyżka masła
- łyżka octu balsamicznego
- mały pęczek pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ok. 10-15 g parmezanu
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka. Szynkę rwiemy na kawałki. Pietruszkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i szynkę i podsmażamy do zarumienienia cebuli. Następnie dodajemy odcedzony makaron i wlewamy ocet balsamiczny. Wsypujemy większą część pietruszki i dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. gdy masło się rozpuści danie jest już gotowe. Podajemy posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !! :)
0 komentarze: