Fettuccine Rustico

17:18 Mr.chef 0 Comments




Z pewnością jest to jedna z moich ulubionych form podawania makaronu. Mam nadzieje że i wam przypadnie ona do gustu :) 



Na 2 porcje:

  • 6 gniazd makaronu fettuccine
  • czerwona cebula
  • 100 g szynki szwardzwaldzkiej bądź innej mocno wędzonej 
  • łyżka masła 
  • łyżka octu balsamicznego
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ok. 10-15 g parmezanu
  • łyżka oliwy
Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka. Szynkę rwiemy na kawałki. Pietruszkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i szynkę i podsmażamy do zarumienienia cebuli. Następnie dodajemy odcedzony makaron i wlewamy ocet balsamiczny. Wsypujemy większą część pietruszki i dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. gdy masło się rozpuści danie jest już gotowe. Podajemy posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego !! :)




0 komentarze: