Zapiekane tortelloni
Na dziś proponuję połączenie kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Tortelloni, czyli włoskie pierożki w towarzystwie hiszpańskiej kiełbasy chorizo, w parze smakuje to znakomicie.
Na 4 porcję:
- 1 opakowanie świeżego tortelloni z nadzieniem serowym
- 150 g kiełbasy chorizo
- 1 puszka fasoli kidney
- 2 cebule
- łyżka oliwy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g sera górskiego (ja użyłem oscypka)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 puszka zielonego groszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Fasolę przekładamy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie. Z chorizo zdejmujemy skórkę i kroimy na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmażamy chorizo. Dodajemy cebulę i chwile smażymy. Następnie dodajemy fasolkę i pomidory (oraz groszek). Na końcu dodajemy nieugotowane tortelloni i doprawiamy solą i pieprzem. mieszamy dokładnie. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 15 min.
Smacznego!!! :)
Smacznego!!! :)
0 komentarze: