Zapiekane tortelloni

17:23 Mr.chef 0 Comments


Na dziś proponuję połączenie kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Tortelloni, czyli włoskie pierożki w towarzystwie hiszpańskiej kiełbasy chorizo, w parze smakuje to znakomicie. 




Na 4 porcję:


  • 1 opakowanie świeżego tortelloni z nadzieniem serowym
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 puszka fasoli kidney
  • 2 cebule
  • łyżka oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g sera górskiego (ja użyłem oscypka)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 puszka zielonego groszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Fasolę przekładamy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie. Z chorizo zdejmujemy skórkę i kroimy na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmażamy chorizo. Dodajemy cebulę i chwile smażymy. Następnie dodajemy fasolkę i pomidory  (oraz groszek). Na końcu dodajemy nieugotowane tortelloni i doprawiamy solą i pieprzem. mieszamy dokładnie. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 15 min.
Smacznego!!! :)



0 komentarze: