Klopsiki w sosie pomidorowym
Zainspirowany przepisem który zobaczyłem na jednym z blogów, postanowiłem urozmaicić trochę swoje standardowe klopsiki.
Na 2-3 porcje:
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłem wieprzowego)
- pół czerwonej cebuli
- pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 żółtko jajka
- bułka tarta
- olej
- 1 szalotka
- ząbek czosnku
- 700 g pomidorów
- pęczek koperku
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso mielone rozdrabniamy i przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do mięsa. Dodajemy 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, wszystkie papryki, 1/2 łyżeczki oregano oraz żółtko jajka odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy dokładnie dłonią i z masy formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki przez chwilę i przekładamy je na talerz. Czosnek oraz szalotkę drobno siekamy i wrzucamy na patelnie. Smażymy 2-3 minuty. Pomidory obieramy ze skóry kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie wraz z 1/2 łyżeczki oregano i klopsikami. Patelnie przykrywamy i dusimy wszystko przez ok. 20 min. Fasolkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Gdy fasolka będzie miękka odcedzamy ją. Jak już nasz sos będzie gotowy dodajemy do niego fasolkę, pietruszkę, koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie to można podawać z ryżem, ale i "solo" smakuje wyśmienicie.
Smacznego!!! :)
0 komentarze: