Klopsiki w sosie pomidorowym

08:06 Mr.chef 0 Comments



Zainspirowany przepisem który zobaczyłem na jednym z blogów, postanowiłem urozmaicić trochę swoje standardowe klopsiki.


Na 2-3 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłem wieprzowego)
  • pół czerwonej cebuli
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 żółtko jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • 700 g pomidorów
  • pęczek koperku
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso mielone rozdrabniamy i przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do mięsa. Dodajemy 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, wszystkie papryki, 1/2 łyżeczki oregano oraz żółtko jajka  odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy dokładnie dłonią i z masy formujemy klopsiki.  Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki przez chwilę i przekładamy je na talerz. Czosnek oraz szalotkę drobno siekamy i wrzucamy na patelnie. Smażymy 2-3 minuty.  Pomidory obieramy ze skóry kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie wraz z 1/2 łyżeczki oregano i klopsikami. Patelnie przykrywamy i dusimy wszystko przez ok. 20 min. Fasolkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Gdy fasolka będzie miękka odcedzamy ją. Jak już nasz sos będzie gotowy dodajemy do niego fasolkę, pietruszkę, koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie to można podawać z ryżem, ale i "solo" smakuje wyśmienicie. 
Smacznego!!! :)



Przepis zaczerpnięty ze strony:
 http://filozofiasmaku.blogspot.com

0 komentarze: