Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym
Z racji tego że sezon grzybowy zaczyna się nam rozkręcać postanowiłem i ja coś przyrządzić jeszcze z zeszłorocznych zbiorów. Jeśli lubicie grzyby musicie spróbować to danie! :)
Na 2 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała główka czosnku (przekrojona na pół, poziomo, w łupinie)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych
- 1 łyżka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych
- 2 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- kilka łyżek masła
- oliwa z oliwek
- 1 garść suszonych grzybów
- 3 szalotki obrane posiekane w cienkie plastry
- 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
- 175 ml białego wytrawnego wina
- 250 gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Do dużego rondla włóż doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka. Zalej je bulionem i uzupełnij zimną wodą tak, aby przykryła piersi. Dodaj czosnek,ziarna kolendry, pieprzu, zioła. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu,aż piersi staną się lekko twarde. Całość gotowania powinna trwać ok. 15 min. Następnie wyjmij mięso z wywaru i pozwól mu ostygnąć ok. 5 min. Zachowaj wywar. Suszone grzyby mocz przez 20 min w gorącej wodzie. Następnie je odcedź i posiekaj, zachowaj wodę, w której się moczyły. Nalej do rondla niewielką ilość oliwy i podsmażaj na niej szalotki,tymianek i czosnek, aż zaczną się rumienić. Dodaj grzyby, trochę oliwy i dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko przez 5-6 min, po czym wlej ostrożnie wodę w której się moczyły (bez osadu).Wlej wino i gotuj, aż całkowicie wyparuje. Dodaj 2-3 chochle bulionu, w którym gotowały się piersi z kurczaka i poczekaj 8-10 min,aż płyn zredukuje się o połowę.Dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż sos osiągnie konsystencję rzadkiej śmietany. Następnie przetrzyj sos przez sitko wraz z grzybami i szalotkami, uciskając mocno,by wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Dopraw sos solą i pieprzem jeżeli to konieczne.Osusz piersi z kurczaka ręcznikiem kuchennym, rozgrzej na patelni oliwę i smaż piersi z każdej strony przez 3-4 min,aż się zrumienią. W ostatniej minucie smażenia rozpuść na patelni masło i polej nim mięso, aby pozostało wilgotne.Wyłóż kurczaka na talerz i polej sosem. Ja dodałam jeszcze grzybki z sitka.
Smacznego! :)
0 komentarze: