Szybkie spaghetti Aglio olio

16:55 Mr.chef 0 Comments




Jako że w tematyce makaronów czuje się dosyć swobodnie, lubię na nich eksperymentować i starać się zawsze coś dodać nowego. Dziś zaprezentuje wam pomysł na awaryjny i pyszny obiad. 




Na 2 porcje: 

  • oliwa z oliwek
  • ok 100g oliwek
  • makaron spaghetti 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • kilka nasion kminu rzymskiego
  • 2 suszone papryczki peperoncino
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka listków bazylii
  • pół średniej cebuli
  • 20 g parmezanu 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Do moździerza wkładamy nasiona kminu oraz ziarenka pieprzu i rozgniatamy do uzyskania w miarę drobnego proszku. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy dodajemy pokruszone papryczki oraz łyżeczkę przyprawy z kminu i pieprzu. podsmażamy jakieś 1/2 minuty i dodajemy cebul. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Pomidorki kroimy na ćwiartki, a czosnek siekamy drobno. Dodajemy na patelnie i solimy. Podsmażamy wszystko przez jakieś 3-4 minuty, wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy oliwki oraz ugotowany makaron. Mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i rozdrabniamy w rękach liście bazylii i również posypujemy makaron. 
Smacznego :)


   




0 komentarze: