Szybkie spaghetti Aglio olio
Jako że w tematyce makaronów czuje się dosyć swobodnie, lubię na nich eksperymentować i starać się zawsze coś dodać nowego. Dziś zaprezentuje wam pomysł na awaryjny i pyszny obiad.
Na 2 porcje:
- oliwa z oliwek
- ok 100g oliwek
- makaron spaghetti
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka nasion kminu rzymskiego
- 2 suszone papryczki peperoncino
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- pół średniej cebuli
- 20 g parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Do moździerza wkładamy nasiona kminu oraz ziarenka pieprzu i rozgniatamy do uzyskania w miarę drobnego proszku. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy dodajemy pokruszone papryczki oraz łyżeczkę przyprawy z kminu i pieprzu. podsmażamy jakieś 1/2 minuty i dodajemy cebul. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Pomidorki kroimy na ćwiartki, a czosnek siekamy drobno. Dodajemy na patelnie i solimy. Podsmażamy wszystko przez jakieś 3-4 minuty, wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy oliwki oraz ugotowany makaron. Mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i rozdrabniamy w rękach liście bazylii i również posypujemy makaron.
Smacznego :)
0 komentarze: