Fajitas z kurczaka

19:03 Mr.chef 0 Comments




Dzisiaj chciałbym za prezentować coś dla miłośników kuchni meksykańskiej. Kuchnia meksykańska kusi nas wyjątkowością oraz bogactwem smaków, a więc zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu w domu.  ¡Viva México.



Na 4 porcje:

  • 1 czerwona papryka 
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 
  • szczypta mielonego kminu 
  • 3 limonki 
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 pszenne tortille
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • ok. 15 pomidorków koktajlowych 
  • mały pęczek świeżej kolendry ( ja użyłem bazylii)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:

Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy na cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Filety z kurczaka kroimy na paski mniej więcej takie jak paprykę. Do miski wrzucamy kurczaka, paprykę i cebulę oraz dodajemy paprykę wędzoną i kmin. Polewamy wszystko sokiem z połowy limonki, skrapiamy oliwą i doprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na 5 min lub tyle, ile zajmie nam zrobienie salsy.
Pokrój drobno papryczkę chilli. Pomidorki pokrój na ćwiartki i pokrój kolendrę wraz z łodyżkami na dosyć duże kawałki. Do drugiej miski wrzucamy  pomidorki i chilli dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu oraz sok z jednej limonki. Wlewamy sporo oliwy z oliwek, wsypujemy kolendrę i dokładnie mieszamy. Do trzeciej miseczki dodajemy jogurt grecki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. 
Przenieś szczypcami wszystkie kawałki cebuli, papryki oraz kurczaka na rozgrzaną patelnię, niech grillują się 6-8 min, aż mięso nabierze złocistego koloru i będzie gotowe. Ponieważ patelnia będzie bardzo gorąca, przez cały czas przewracamy wszystkie składniki aby się nie przypaliły.  Tortille podgrzewamy w kuchence mikrofalowej bądź na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. 
Na talerzu połóż ciepłe tortille. Podaj miseczki z salsą pomidorową i dipem czosnkowym. Przekrój ostatnią limonkę i wyciśnij sok wprost na patelnie. 
Przy stole nakładaj kurczaka wprost z gorącej patelni. 
Smacznego :)



0 komentarze: