Fajitas z kurczaka
Dzisiaj chciałbym za prezentować coś dla miłośników kuchni meksykańskiej. Kuchnia meksykańska kusi nas wyjątkowością oraz bogactwem smaków, a więc zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu w domu. ¡Viva México.
Na 4 porcje:
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- szczypta mielonego kminu
- 3 limonki
- oliwa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 pszenne tortille
- 150 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chilli
- ok. 15 pomidorków koktajlowych
- mały pęczek świeżej kolendry ( ja użyłem bazylii)
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy na cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Filety z kurczaka kroimy na paski mniej więcej takie jak paprykę. Do miski wrzucamy kurczaka, paprykę i cebulę oraz dodajemy paprykę wędzoną i kmin. Polewamy wszystko sokiem z połowy limonki, skrapiamy oliwą i doprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na 5 min lub tyle, ile zajmie nam zrobienie salsy.
Pokrój drobno papryczkę chilli. Pomidorki pokrój na ćwiartki i pokrój kolendrę wraz z łodyżkami na dosyć duże kawałki. Do drugiej miski wrzucamy pomidorki i chilli dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu oraz sok z jednej limonki. Wlewamy sporo oliwy z oliwek, wsypujemy kolendrę i dokładnie mieszamy. Do trzeciej miseczki dodajemy jogurt grecki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy.
Przenieś szczypcami wszystkie kawałki cebuli, papryki oraz kurczaka na rozgrzaną patelnię, niech grillują się 6-8 min, aż mięso nabierze złocistego koloru i będzie gotowe. Ponieważ patelnia będzie bardzo gorąca, przez cały czas przewracamy wszystkie składniki aby się nie przypaliły. Tortille podgrzewamy w kuchence mikrofalowej bądź na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Na talerzu połóż ciepłe tortille. Podaj miseczki z salsą pomidorową i dipem czosnkowym. Przekrój ostatnią limonkę i wyciśnij sok wprost na patelnie.
Przy stole nakładaj kurczaka wprost z gorącej patelni.
Smacznego :)
0 komentarze: