Strogonow z kurczaka i pora
Strogonow to kultowe danie, jednak nie musi być nudne! Dziś zaprezentuje wam nie co inną wersje tego dania. Przepis ten znalazłem w jednej z książek Jamiego Olivera.
Na 4 porcje:
- 2 torebka ryżu
- 1 duży por
- 500 g pieczarek
- 6 piersi z kurczaka
- oliwa
- łyżka masła
- kieliszek białego wina
- pęczek natki pietruszki
- 300 g śmietany 18%
- 1 cytryna
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj i odetnij końcówki pora. Przekrój warzywo wzdłuż na 4 części a następnie pokrój drobno w poprzek. Pokrój pieczarki w plasterki, a mięso na paski długości małego palca. Postaw spory garnek na dużym ogniu, wlej trochę oliwy i dodaj masło. Następnie do garnka wrzuć pora wlej wino i małą szklankę wody oraz dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu. Duś wszystko ok. 5 min luźno przykryte. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Posiekaj drobno pietruszkę łącznie z łodyżkami. Ściągnij pokrywkę i dorzuć mięso, pieczarki i większą część natki pietruszki oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj, doprowadź ponownie do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i duś przez następne 10 min. Dopraw do smaku. Tuż przed podaniem przekrój cytrynę i wyciśnij sok z połówki do sosu.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
0 komentarze: