Strogonow z kurczaka i pora

18:02 Mr.chef 0 Comments




Strogonow to kultowe danie, jednak nie musi być nudne! Dziś zaprezentuje wam nie co inną wersje tego dania. Przepis ten znalazłem w jednej z książek Jamiego Olivera. 



Na 4 porcje:

  • 2 torebka ryżu
  • 1 duży por
  • 500 g pieczarek
  • 6 piersi z kurczaka
  • oliwa
  • łyżka masła
  • kieliszek białego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 cytryna 
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 


Sposób przygotowania:

Umyj i odetnij końcówki pora. Przekrój warzywo wzdłuż na  4 części a następnie pokrój drobno w poprzek. Pokrój pieczarki w plasterki, a mięso na paski długości małego palca. Postaw spory garnek na dużym ogniu, wlej trochę oliwy i dodaj masło. Następnie do garnka wrzuć pora wlej wino i małą szklankę wody oraz dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu. Duś wszystko ok. 5 min luźno przykryte. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Posiekaj drobno pietruszkę łącznie z łodyżkami. Ściągnij pokrywkę i dorzuć mięso, pieczarki i większą część natki pietruszki oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj, doprowadź ponownie do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i duś przez następne 10 min. Dopraw do smaku. Tuż przed podaniem przekrój cytrynę i wyciśnij sok z połówki do sosu.
Smacznego!!!



0 komentarze: